Eenzaamheid ouderen

x
Iedereen, jong en oud, voelt zich weleens eenzaam. Bijvoorbeeld na een verhuizing, bij geldproblemen, bij het verlies van een baan of na een pensioen. Ook door ziekte en vanwege lichamelijke en psychische klachten kun je contacten verliezen en je eenzaam voelen.
 
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Eenzaamheid gaat vaak samen met gevoelens van leegte, verdriet en angst. Duren deze gevoelens lang en kom je er zelf niet uit? Vraag dan hulp. Bij het Zorgloket Hengelo kun je terecht met al je vragen. 

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Praat er over
Wat heb je nodig om met eenzaamheid om te kunnen gaan? 
 
Dat is per persoon heel verschillend.
De een wil graag nieuwe mensen ontmoeten, een ander zoekt afleiding in de natuur of vindt troost in het luisteren naar muziek. De medewerkers van het Zorgloket gaan op zoek naar mogelijke oplossingen zoals bijvoorbeeld ondersteuning van Wijkracht Hengelo of hulp van vrijwilligers. Wil je anoniem met iemand bellen om hierover te praten, dan is telefonisch contact mogelijk met de Luisterlijn. 

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg en cliëntondersteuning in de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Dinkelland. Wijkracht Hengelo biedt mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning aan mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg.

Johannaweg 26
7555 CR HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

De Luisterlijn

i

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Door het bieden van een luisterend oor worden bellers, chatters en mailers door goed opgeleide vrijwilligers in staat gesteld hun verhaal kwijt te kunnen en daardoor pijn, verdriet en zorgen (even) het hoofd te bieden.

0880767000
info@deluisterlijn.nl

Nieuwe contacten
Ben je op zoek naar nieuwe contacten? Maak eens een praatje met mensen in jouw buurt en toon interesse. Door aandacht te geven aan anderen versterk je jouw eigen netwerk. 
 
Wil je hulp hierbij? Vrijwilligers van Humanitas Twente Tandem kunnen je ondersteunen bij het opbouwen en het onderhouden van een netwerk. Samen met de vrijwilliger onderneem je activiteiten gericht op het doorbreken van het isolement, het uitbreiden van een sociaal netwerk en het weer actief laten deelnemen aan de samenleving.

Humanitas Tandem

i

Vrijwilligers helpen mensen om contact te maken en te onderhouden..

Oude Bornseweg 85
7556GW HENGELO OV

06-12389751
secretariaat.twente@humanitas.nl

Ik ben op zoek naar activiteiten om ander mensen te leren kennen.

Er zijn verspreid over de stad allerlei mogelijkheden om anderen te ontmoeten en leuke activiteiten te ondernemen. Of ga eens sporten: wanneer je gaat bewegen met anderen in een groep, ontmoet je andere mensen. Dit leidt weer tot meer sociale contacten en mogelijke vriendschappen.
 
Kijk voor activiteiten op de pagina Ontmoeten en activiteiten.
Kijk voor mogelijke sportactiviteiten op de pagina Sport en bewegen.

Ik zou het prettig vinden als iemand bij mij langskomt.

Er zijn bezoekdiensten zoals
  • vrijwilligers van de Zonnebloem; voor langdurig zieken, mensen met een lichamelijke beperking en aan huis gebonden ouderen.
  • vrijwilligers van de Stichting Aandacht voor Elkaar; voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.   
  • vrijwilligers vanuit diverse kerken bezoeken mensen, wanneer zij daar behoefte aan hebben.
  • vrijwilligers van de Hulpdienst Hengelo en van Wijkracht Ouderen Hengelo bezoeken mensen die daar behoefte aan hebben. 
Op de pagina over Maatjes vind je informatie over vrijwilligers / maatjes, die steun kunnen bieden bij het zoeken naar nieuwe contacten. 
 

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Protestantse Gemeente Hengelo

i

De Protestantse Gemeente Hengelo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Gemeente Hengelo is de eigenaar van de Waterstaatskerk.

Deldenerstraat 18
7551AG Hengelo

0742912576
kerkelijkbureau@pkn-hengelo.nl

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Bezoekdienst Hulpdienst Hengelo

i

Hulpdienst Hengelo biedt ondersteuning op diverse (praktische) gebieden. De praktische hulp is bestemd voor mensen met een kleine beurs en/of een klein netwerk.

088 945 57 22
hulpdiensthengelo@wijkracht.nl

Stichting Aandacht voor elkaar

i

Stichting Aandacht voor Elkaar wil iets betekenen voor ouderen e/o personen met een lichamelijke beperking, die mogelijk wel wat (meer) aandacht zouden kunnen en willen ontvangen. De stichting probeert de eenzaamheid bij haar doelgroep te verminderen.

Anthoniusstraat 24
7553 WD Hengelo

0742663287
info@StichtingAandachtvoorElkaar.nl

Wijkracht Ouderen Hengelo - Bezoekdiensten

i

Verschillende vrijwilligers zijn inzetbaar om ouderen regelmatig te bezoeken of op een andere manier contact te onderhouden (telefonisch).

0889455722
info@wijkracht.nl

Waar kan ik samen met leeftijdsgenoten eten?

Samen eten is vaak gezelliger dan alleen. Wijk- en buurtcentra bieden mogelijkheden om met mensen van allerlei leeftijden samen te eten. Kijk in de wijkkrant of informeer bij het wijkteam naar het aanbod in jouw buurt. Is er nog geen initiatief in jouw wijk en vind je koken leuk? Neem contact op met het wijkteam en bespreek de mogelijkheden om iets nieuws te starten.
 
Mensen ouder dan 55 jaar kunnen ook gebruik maken van de Eetpunten. Deze eetpunten bieden tegen een schappelijke prijs gezamenlijk eten aan in een aantal ontmoetingsruimten in Hengelo. In overleg zijn diëten mogelijk. Aanmelden vooraf is niet nodig. Je krijgt een hoofdgerecht met bijgerecht, een nagerecht en koffie of thee voor een vast bedrag.

Eetpunt Thiems Inn

i

Dagelijks vanaf 10 uur staan koffie en thee klaar, tussen 12.30 en 13.30 uur wordt er gegeten en de dag eindigt om 16.00 uur. Een aantal gasten combineert activiteiten met de warme maaltijd, zeker de mensen die de hele dag aanwezig zijn.

Bevrijderslaantje 6
7551KT Hengelo

0742453587
thiemsinn@triviummeulenbeltzorg.nl

Maaltijden bij Estinea

i

Bakken en koken en samen eten. Bewoners en vrijwilligers maken voor buurtbewoners een heerlijke maaltijd.

Bartelinkslaantje 19
7558PS HENGELO OV

0884950785
team.wabartelinkslaantje19@estinea.nl

Eetsoos CT Storkcollege

i

Eetsoos op verschillende dagen van de week

Fré Cohenstraat 10
7556 PS HENGELO OV

0747504850

Eetpunt Ontmoetingsruimte Vertierkwartier

i

Gezamenlijk eten op maandag t/m vrijdag om 17.00 uur.

Wilderinksstraat 5- 9
7555DS Hengelo

0883679803

Restaurant & ontmoetingsruimte Het Woolde

i

In Carintreggeland Huis Het Woolde is een restaurant/ontmoetingsruimte aanwezig waar u kunt ontspannen of uw maaltijd kunt nuttigen. De ontmoetingsruimte wordt niet alleen gebruikt door bewoners. Ook wijkbewoners kunnen gebruikmaken van deze ruimte. Bijvoorbeeld om een kopje koffie te drinken of deel te nemen aan activiteiten.

Geerdinksweg 130
7555DR Hengelo

0883677000
info@carintreggeland.nl

Eetpunt Ontmoetingsruimte Berflohoes

i

Elke vrijdag gezamenlijk eten.

Parallelweg LS 42
7553LG HENGELO OV

0742429394

Eetpunt Dienstencentrum 't Swafert

i

Elke werkdag gezamenlijk eten.

't Swafert 1018
7552ZB HENGELO OV

0742423472

Eetpunt Gebouw ’t Voskamp

i

Elke dag gezamenlijk eten, ook in het weekend.

Carl Muckstraat 21
7558EX HENGELO OV

0742775305

Inloophuis Hengelo

i

Het Inloophuis Hengelo biedt warmte en een luisterend oor aan iedereen die behoefte heeft aan ontspanning of ontmoeting. Inloophuis Hengelo wordt ondersteund door diverse kerken in Hengelo. Openingstijden ma t/m do 13.00-16.00 uur en zondagavond 19.00-22.00 uur. Iedere laatste zondag van de maand is er lunch van 13.00-16.00 uur.

de Wetstraat 29
7551GA HENGELO OV

0742438056
info@inloophuishengelo.nl

Samen eten

i

Voor iedereen met een krappe beurs, die graag samen wil eten is er iedere woensdag vanaf 17.00 koffie of thee en vanaf 17.30 een eenvoudige gezellige maaltijd in de Waterstaatskerk. Vrijwillige bijdrage. Opgave uiterlijk maandagavond per mail of telefonisch.

Deldenerstraat 18
7551AG Hengelo

0683421105
sameneten@pkn-hengelo.nl

Kan ik als vrijwilliger voor andere mensen iets betekenen?

Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Iedereen kan vrijwilliger zijn. Jong en oud, met of zonder ervaring en opleiding.

De ene vrijwilliger wil kennis en ervaring opdoen, de ander gaat het om een zinvolle dagbesteding.
Wanneer je een uitkering krijgt van de gemeente, moet je wel toestemming vragen voordat je met vrijwilligerswerk begint.

Woon je in Hengelo, dan kun je terecht bij het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo voor ondersteuning. Er zijn allerlei soorten vrijwilligerswerk mogelijk. Een aantal voorbeelden:

  • Taalcoaches
  • Klussen en vervoer
  • Vriendendiensten
  • Wandelmaatjes

Wil je meer weten of meedoen? Neem contact op met het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo.

Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo

i

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo is voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk. De balie is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 14.00 uur en op woensdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455750
info@servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl

Over zingeving

Ouder worden kan een tijd van verdieping zijn, van overdracht van kennis en inzichten aan anderen, een tijd van terugblikken en afronding van het leven.

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo biedt verschillende activiteiten en diensten hiervoor aan.

Voor meer informatie zie de pagina over Zingeving.

Wijkracht Ouderen Hengelo – Ontmoeten, activiteiten en zingeving

i

Komt u graag in contact met andere mensen, wilt u actief bezig of wilt u graag wat meer zingeving? Dan zijn er in Hengelo tal van mogelijkheden.

0889455722
info@wijkracht.nl

Wijkracht Ouderen Hengelo – Mijn levensboek

i

Wijkracht Ouderen Hengelo heeft een project waarin u als zelfstandig wonende ouderen in Hengelo een Levensboek kunnen laten maken. De gesprekken hiervoor worden gevoerd door een vrijwilligster die bij u op bezoek komt. Inschrijven voor Mijn levensboek kan online via het webformulier. Meer informatie en telefonisch aanmelden kan ook via het Zorgloket, telefoon: 074-245 91 31 of bel voor meer informatie met Ankie Klein Gebbink, telefoon: 06-5146770 of e-mail: a.kleingebbink@wijkracht.nl.

0889455722
info@wijkracht.nl

Rouwverwerking

Meer infomatie hierover op de pagina Rouwverwerking.
  

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding