Eenzaamheid ouderen

x
Iedereen, jong en oud, voelt zich weleens eenzaam. Bijvoorbeeld na een verhuizing, bij geldproblemen, bij het verlies van een baan of na een pensioen. Ook door ziekte kun je contacten verliezen en je eenzaam voelen.
 
Contact hebben met anderen, je verhaal kunnen delen en je verbonden voelen. Dat is voor veel mensen belangrijk.
 
Wanneer je daar zelf niet uitkomt, neem dan contact op met Zorgloket Hengelo. 

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Praat er over
Waar word jij blij van? Dat is per persoon heel verschillend.
De een wil graag nieuwe mensen ontmoeten, een ander zoekt afleiding in de natuur of vindt troost in het luisteren naar muziek. De medewerkers van het Zorgloket gaan op zoek naar mogelijke oplossingen die bij jou passen. Bijvoorbeeld ondersteuning van Wijkracht Hengelo of hulp van vrijwilligers.
 
Wil je anoniem met iemand bellen om hierover te praten, dan is telefonisch contact mogelijk met de Luisterlijn. 

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg en cliëntondersteuning in de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Dinkelland. Wijkracht Hengelo biedt mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning aan mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg.

Johannaweg 26
7555 CR HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

De Luisterlijn

i

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Door het bieden van een luisterend oor worden bellers, chatters en mailers door goed opgeleide vrijwilligers in staat gesteld hun verhaal kwijt te kunnen en daardoor pijn, verdriet en zorgen (even) het hoofd te bieden.

0880767000
info@deluisterlijn.nl

Nieuwe contacten
Ben je op zoek naar nieuwe contacten? Maak eens een praatje met mensen in jouw buurt en toon interesse.  
 
Wil je hulp hierbij? Vrijwilligers van Humanitas Twente Tandem kunnen je ondersteunen bij het opbouwen en het onderhouden van contacten. Samen met de vrijwilliger onderneem je activiteiten gericht op het doorbreken van het isolement, het uitbreiden van een sociaal netwerk en het weer actief laten deelnemen aan de samenleving.

Humanitas Tandem

i

Vrijwilligers helpen mensen om contact te maken en te onderhouden..

Oude Bornseweg 85
7556GW HENGELO OV

0742437733
twente@humanitas.nl

Ik ben op zoek naar activiteiten om ander mensen te leren kennen.

Er zijn verspreid over de stad allerlei mogelijkheden om anderen te ontmoeten en leuke activiteiten te ondernemen. Of ga eens sporten: wanneer je gaat bewegen met anderen in een groep, ontmoet je andere mensen. Dit leidt weer tot meer sociale contacten en mogelijke vriendschappen.
 
Kijk voor activiteiten op de pagina Ontmoeten en activiteiten.
Kijk voor mogelijke sportactiviteiten op de pagina Sport en bewegen.

Ik zou het prettig vinden als iemand bij mij langskomt.

Er zijn bezoekdiensten zoals
  • vrijwilligers van de Zonnebloem; voor langdurig zieken, mensen met een lichamelijke beperking en aan huis gebonden ouderen.
  • vrijwilligers van de Stichting Aandacht voor Elkaar; voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.   
  • vrijwilligers vanuit diverse kerken bezoeken mensen, wanneer zij daar behoefte aan hebben.
  • vrijwilligers van de Hulpdienst Hengelo en van Wijkracht Ouderen Hengelo bezoeken mensen die daar behoefte aan hebben. 
Op de pagina over Maatjes vind je informatie over vrijwilligers / maatjes, die steun kunnen bieden bij het zoeken naar nieuwe contacten. 
 

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Protestantse Gemeente Hengelo

i

De Protestantse Gemeente Hengelo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Gemeente Hengelo is de eigenaar van de Waterstaatskerk.

Deldenerstraat 18
7551AG Hengelo

0742912576
kerkelijkbureau@waterstaatskerk-hengelo.nl

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 6 afdelingen die diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Bezoekdienst Hulpdienst Hengelo

i

Hulpdienst Hengelo biedt ondersteuning op diverse (praktische) gebieden. De praktische hulp is bestemd voor mensen met een kleine beurs en/of een klein netwerk.

088 945 57 22
hulpdiensthengelo@wijkracht.nl

Stichting Aandacht voor Elkaar

i

Stichting Aandacht voor Elkaar wil iets betekenen voor ouderen e/o personen met een lichamelijke beperking, die mogelijk wel wat (meer) aandacht zouden kunnen en willen ontvangen. De stichting probeert de eenzaamheid bij haar doelgroep te verminderen.

Anthoniusstraat 24
7553 WD Hengelo

0742663287
info@StichtingAandachtvoorElkaar.nl

Wijkracht Ouderen Hengelo - Bezoekdiensten

i

Verschillende vrijwilligers zijn inzetbaar om ouderen regelmatig te bezoeken of op een andere manier contact te onderhouden (telefonisch).

0889455722
info@wijkracht.nl

Waar kan ik samen eten?

Samen eten is vaak gezelliger dan alleen. Wijk- en buurtcentra bieden mogelijkheden om met mensen van allerlei leeftijden samen te eten.
 
Meer informatie vind je op de pagina Samen eten in de wijk

Kan ik als vrijwilliger voor andere mensen iets betekenen?

Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Iedereen kan vrijwilliger zijn. Jong en oud, met of zonder ervaring en opleiding.

De ene vrijwilliger wil kennis en ervaring opdoen, de ander gaat het om een zinvolle dagbesteding.
Wanneer je een uitkering krijgt van de gemeente, moet je wel toestemming vragen voordat je met vrijwilligerswerk begint.

Woon je in Hengelo, dan kun je terecht bij Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo voor ondersteuning. Er zijn allerlei soorten vrijwilligerswerk mogelijk. Een aantal voorbeelden:

  • Taalcoaches
  • Klussen en vervoer
  • Vriendendiensten
  • Wandelmaatjes

Wil je meer weten of meedoen? Neem contact op met Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo.

Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo

i

Het Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo is voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk. De balie is geopend op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 14.00 uur op de tweede verdieping van de bibliotheek.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455750
info@servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl

Over zingeving

Ouder worden kan een tijd van verdieping zijn, van overdracht van kennis en inzichten aan anderen, een tijd van terugblikken en afronding van het leven.

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo biedt verschillende activiteiten en diensten hiervoor aan. Voor meer informatie zie de pagina over Zingeving.

Rouwverwerking / Omgaan met verlies

Meer infomatie hierover op de pagina Omgaan met verlies.
  

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding