Opvoeden

x
Opgroeien is niet altijd makkelijk. Ook opvoeden gaat niet altijd vanzelf en zonder problemen. Heb je vragen over de opvoeding of wil je advies over bijvoorbeeld:
 • een peuter die bang of driftig is?
 • een kind dat niet goed mee komt op school?
 • omgaan met autisme?
 • pubers die niet willen luisteren?

Online of telefonisch kun je veel informatie vinden. Of maak een afspraak voor persoonlijk contact.

Online opvoedondersteuning

 1. Op de website van Loes kun je terecht voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Met deze informatie ga je dan zelf weer verder. Staat de informatie die je zoekt er niet bij? Neem dan contact op via het telefoonnummer of het contactformulier op de website.
 2. Inwoners van Hengelo kunnen gratis gebruik maken van Ouders Inc. Dit is een serieuze, maar ook grappige online cursus die ouders en aanstaande ouders helpt bij een goede start van het ouderschap.
 3. Opvoedinformatie Nederland biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen.

Loes Hengelo Wijkracht

i

Loes biedt informatie en advies over opvoeden en opgroeien binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in 13 Twentse gemeenten. Spreekuur Bibliotheek Hengelo: Stad Beursstraat 34 op het Ontwikkelplein, 2e verdieping. Dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur en donderdag van 10.30 tot 12.30 uur.

Johannaweg 26
7555 CR Hengelo

0889455710
Loeshengelo@wijkracht.nl

Opvoedinformatie Nederland

i

Opvoedinformatie Nederland levert een bijdrage aan het gezond opgroeien en ontwikkelen van kinderen door het online aanbieden van betrouwbare informatie aan ouders, jongeren en kinderen. Dat doen we in samenwerking met wetenschappers, professionals uit de praktijk en ouders, jongeren en kinderen zelf.

Catharijnesingel 47
3511GC Utrecht

0881180200
contact@opvoedinformatie.nl

Ouders Inc.

i

Ouders Inc. biedt voor ouders met jonge kinderen (0-4 jaar) een online cursus. De ouderschapscursus is speciaal voor jonge ouders die ook weleens moe zijn, ruzie maken, onzeker zijn of gewoon meer willen weten over het ouderschap. Ouders Inc. wordt door gemeente Hengelo gratis aangeboden aan ouders.

Oostplein 224AB
3063CE Rotterdam

0108917290
info@oudersinc.nl

Telefonisch contact
Met vragen over opvoeden en advies kun je telefonisch contact opnemen met de volgende organisaties in Hengelo:

 • De medewerkers van Loes: 088 945 57 10. Bereikbaar op maandag t/m donderdag van 13.30 -16.30 uur. Of stuur een mailtje naar loeshengelo@wijkracht.nl
 • Het schoolmaatschappelijk werk (Wijkracht): 088 945 57 22 en per mail: info@wijkracht.nl.
 • Vrijwilligers met ervaring als ouder bieden een luisterend oor; te bereiken via Humanitas Twente Gezinsondersteuning, 074 243 7733.
 • Vrijwilligers van Humanitas Twente Match bieden jongeren een luisterend oor of ondersteunen bij het maken van een goede daginvulling; coördinator Linda Kampman; 06 35 13 00 64.
 • De Jeugdgezondheidzorg van GGD Twente: 0900 33 38 88. De GGD is expert op het gebied van de gezonde ontwikkeling van kinderen. Je kunt vragen stellen over de gezondheid van je kind die om een lichamelijke inschatting vragen.

Zijn er cursussen of bijeenkomsten over opvoeden?

Een aantal mogelijkheden:

 • nieuwe en aanstaande ouders zijn welkom bij het Mammacafé om hun ervaringen te delen.
 • Ouders Inc is een serieuze, maar ook grappige online cursus die ouders en aanstaande ouders helpt bij een goede start van jullie ouderschap. Inwoners van Hengelo kunnen deze gratis volgen.
 • Loes verzorgt ook andere online opvoedcursussen, waarbij je leert positief gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag te voorkomen. Meld je aan bij Loes en volg de cursus via de computer of tablet wanneer het jou uitkomt.
 • ouderbijeenkomsten over bijvoorbeeld het puberbrein of omgaan met social media?

Mediant Jeugd, geestelijke gezondheidszorg, biedt verschillende preventieve cursussen en trainingen aan voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Kijk voor actuele data en meer informatie op de websites hieronder.

Loes Hengelo Wijkracht

i

Loes biedt informatie en advies over opvoeden en opgroeien binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in 13 Twentse gemeenten. Spreekuur Bibliotheek Hengelo: Stad Beursstraat 34 op het Ontwikkelplein, 2e verdieping. Dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur en donderdag van 10.30 tot 12.30 uur.

Johannaweg 26
7555 CR Hengelo

0889455710
Loeshengelo@wijkracht.nl

Wijkracht trainingsaanbod Jeugd & gezin

i

Wijkracht biedt u de mogelijkheid mee te doen aan verschillende groepstrainingen en -cursussen. Als jongere kun je in situaties terechtkomen waar je zelf niet om gevraagd hebt, maar die wel de nodige zorgen of vragen met zich meebrengen. Denk aan een scheiding van je ouders of een langdurig ziek familielid. De medewerkers van Wijkracht bieden ondersteuning bij deze en andere situaties. Goed met je medemens omgaan; dat willen we allemaal. Dit lukt niet altijd iedereen even makkelijk. Wijkracht biedt daarom sociale vaardigheidstrainingen voor verschillende (leeftijds)groepen.

0889455722
info@wijkracht.nl

Mammacafé

i

Een gezellige plek waar (aanstaande) ouders elkaar wekelijks kunnen ontmoeten.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

Mediant Jeugd

i

Mediant Jeugd is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische klachten of psychiatrische stoornissen en hun ouders. Het team is er voor onderzoek, preventie, online hulpverlening, behandeling en spoedzorg.

Roessinghsbleekweg 39
7522AH Enschede

0534828500
jeugd@mediant.nl

Ouders Inc.

i

Ouders Inc. biedt voor ouders met jonge kinderen (0-4 jaar) een online cursus. De ouderschapscursus is speciaal voor jonge ouders die ook weleens moe zijn, ruzie maken, onzeker zijn of gewoon meer willen weten over het ouderschap. Ouders Inc. wordt door gemeente Hengelo gratis aangeboden aan ouders.

Oostplein 224AB
3063CE Rotterdam

0108917290
info@oudersinc.nl

Kan er iemand bij mij thuis langskomen om advies en begeleiding te geven?

Zoek je ondersteuning bij jou thuis bij de dagelijkse gang van zaken? Voor ouders met kind(eren) tot 14 jaar biedt Humanitas Twente Gezindsondersteuning hulp bij het opvoeden. De vrijwilligers van Humanitas Twente geven allerlei praktische tips en extra ondersteuning door activiteiten te ondernemen en een luisterend oor te bieden.

Gezinsbegeleiding is ook mogelijk door de GGD Twente en Carintreggeland. Vraag meer informatie aan bij het zorgloket.

Carintreggeland

i

Carintreggeland biedt zorg, wonen en gezondheidszorg. Zij bieden wijkverpleging, dag voorzieningen en tijdelijke opname, maar ook verpleeghuiszorg, fysiotherapie en voeding- en dieetadvies. Om het dagelijks leven makkelijker en leuker te maken zijn er dagjes uit, aan-huis-diensten en adviezen over bijvoorbeeld langer thuis blijven wonen.

Boortorenweg 20
7554RS Hengelo

0883677000
info@carintreggeland.nl

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Gezinsondersteuning

i

Een vrijwilliger van Humanitas Wel Thuis begeleidt gezinnen die geholpen worden door hulpverleners. Zijn hulp is onafhankelijk en alleen gericht op het welzijn van jouw gezin. Hij kan je gezin helpen met alledaagse zaken zoals de opvoeding, contacten met instanties of met huiswerk.

Oude Bornseweg 85
7556GW HENGELO OV

0742437733
twente@humanitas.nl

GGD Twente Jeugdgezondheidszorg

i

GGD Twente Jeugdgezondheidszorg biedt informatie en advies over gezondheid, gedrag en opvoeding van kinderen, zoals prenatale voorlichting, groepsgerichte voorlichting, vragen over opvoeden en opgroeien, adressen consultatiebureaus en contact met pedagogische gezinsbegeleiding.

Nijverheidstraat 30
7511JM Enschede

053 - 487 6670
info@ggdtwente.nl

Halt wil jeugdcriminaliteit voorkomen, bestrijden en straffen.

Jongeren komen bij Halt terecht omdat ze een grens hebben overschreden. Ze hebben bijvoorbeeld een afvalbak vernield, gespijbeld of een winkeldiefstal gepleegd.

Deze overtredingen lijken lichte vergrijpen, maar zorgen voor maatschappelijke schade en verloedering. Bovendien hebben veel mensen er last van. Het risico bestaat dat deze jongeren de indruk krijgen dat het allemaal niet zo erg is en dat het van kwaad tot erger gaat. Het is dus belangrijk om dit soort jeugdcriminaliteit in een vroeg stadium goed aan te pakken.

Halt doet dit door jongeren leeropdrachten te geven, gesprekken te voeren en door ook de ouders bij het traject te betrekken. Een Halt-straf zorgt er voor dat jongeren hun verantwoordelijkheid leren nemen na de schade die ze hebben veroorzaakt. Dit is ook in het belang van de jongere: op deze manier voorkomt hij een justitiële aantekening.

Halt Oost-Nederland

i

Halt richt zich al meer dan dertig jaar op het voorkomen, bestrijden en straffen van jeugdcriminaliteit. Halt heeft de wettelijke taak om grensoverschrijdend gedrag van jongeren te bestraffen. Een Halt-straf zorgt er voor dat jongeren hun verantwoordelijkheid leren nemen na de schade die ze hebben veroorzaakt. De interventie is ook in het belang van de jongere: op deze manier voorkomt hij een justitiële aantekening.

0881153500
info@halt.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding