Start » Vervoer
Om anderen te ontmoeten en deel te nemen aan de samenleving is goed vervoer belangrijk. Lopend, fietsend, rijdend met de auto of een scootmobiel, iedereen neemt deel aan het verkeer. Het openbaar vervoer is beter toegankelijk gemaakt, zodat iedereen daar gebruik van kan maken.
Heb je extra hulp nodig bij vervoer?
Neem contact op met het Zorgloket Hengelo.
Zorgloket Hengelo
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo
Heb je vragen over reizen met de (buurt)bus of trein?
De ambassadeurs van het Openbaar Vervoer, de OV-ambassadeurs, geven informatie over
- het reizen,
- over tarieven en abonnementen,
- over de OV-chipkaart en
- over andere vervoersmogelijkheden.
Een keer in de maand hebben zij gratis inloopspreekuur bij de bibliotheek Hengelo Stad.
OV-ambassadeurs
ANWB Automaatje is voor mensen die geen vervoer kunnen regelen met
- familie of vrienden,
- openbaar vervoer,
- een Wmo vervoerspas
- en geen geld hebben voor een taxi.
Je betaalt een onkostenvergoeding voor de kilometers en parkeergeld. Meer informatie vind je onder ANWB Automaatje.
ANWB Automaatje Hengelo
- mw. Hofsté, 06 1114 3254 / Hengelose Es
- ledenservice Carintreggeland
- website rijbewijskeuringen
- een willekeurige huisarts.
Gemeente Hengelo
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo
Carintreggeland Leden Aan huis diensten
Boortorenweg 20
7554RS Hengelo
CBR Oefenprogramma Theorie Rijbewijs
Beursstraat 34
7551HV Hengelo
Hulp krijgen bij het reizen met de trein
Gebruik je een rolstoel of heb je om een andere reden hulp nodig bij het reizen met de trein? Maak dan gebruik van reisassistentie. Voorwaarde is dat je dit minimaal 1 uur voor de vertrektijd aanvraagt. Reis je met een vaste begeleider, dan is het mogelijk om een OV-begeleiderskaart aan te vragen. Deze begeleider reist gratis mee; de kaart staat op jouw naam, zodat je met verschillende begeleiders kunt reizen. Meer informatie vind je op de volgende websites:
- OV begeleiderskaart over de begeleiderskaart Nederlandse Spoorwegen
- reisassistentie van de Nederlandse Spoorwegen
Hoe kan ik met hulp zelfstandig reizen?
Heb je moeite met zelfstandig reizen, dan zijn verschillende oplossingen mogelijk. Hier vind je een korte beschrijving van een aantal mogelijkheden.
Voor meer informatie kun je terecht bij het Zorgloket van de gemeente Hengelo.
- Mee op reis
Mee op reis is voor mensen die zo zelfstandig mogelijk willen leren reizen, maar dit nog niet kunnen. Je wordt gekoppeld aan een reismaatje, dat kan een vrijwilliger of iemand uit jouw eigen netwerk zijn. Samen met begeleiders wordt je wegwijs gemaakt binnen het openbaar vervoer. Voor deelname aan Mee op reis heb je een indicatie van de gemeente nodig. Informatie bij het Zorgloket Hengelo. - GoOV
De GoOV is een app op de smartphone voor iedereen die moeite heeft met zelfstandig reizen, zoals mensen met een beperking, hersenletsel, psychiatrische aandoening, of senioren. GoOV helpt om zelfstandig, veilig en daardoor met vertrouwen te reizen met het openbaar vervoer. De bestemming kan alleen of samen met ouders/ begeleiders ingevoerd worden. Meer informatie vind je op deze website van GoOV. Wanneer je tijdens een reis niet meer weet wat je moet doen, kun je met de hulpknop onze Hulplijn bellen die je weer verder op weg helpt. - Buzz buddy
De Buzz Buddy is een apparaatje waarmee mensen met een beperking op afstand begeleid, gevolgd en geholpen kunnen worden bij hun reis. Dit apparaat is geschikt voor mensen met een verstandelijke, visuele of psychische beperking. De Buzz Buddy bestaat uit een GPS-tracker, dat is een eencoudige telefoon die iemand met een beperking meeneemt op reis. Deze is verbonden met het online Portaal. Met één druk op de noodknop kan de reiziger hulp inschakelen. De Buzz Buddy is een onderdeel van GoOV. Meer informatie bij de website van GoOV. - BlueAssist
BueAssist is een hulpmiddel voor mensen die moeilijk begrijpen en begrepen worden. Wanneer een eenvoudige hulpvraag niet kan worden uitgesproken, biedt BlueAssist hulp door middel van een kaartje of een app. Dit is bedoeld voor mensen met een verstandelijke, auditieve, lichamelijke of psychische beperking. Meer informatie vind je op de website van Blue Assist. De BlueAssist hulpmiddelen zijn gratis en makkelijk verkrijgbaar.
Zorgloket Hengelo
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo
Is mijn verkeerskennis nog voldoende?
Het verkeer verandert, de verkeersregels ook. Je kunt op de website van Veilig Verkeer Nederland testen of jouw kennis voldoende is.
De Hengelose afdeling van Veilig Verkeer Nederland beidt ook allerlei cursussen aan. Bijvoorbeeld over verkeersveiligheid in de wijk, over veilig (elektrisch) fietsen, over rijvaardigheid met de scootmobiel, enzovoorts. Voor oudere automobilisten is een rijvaardigheidscursus die bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkrit. De website van Veilig Verkeer Nederland biedt meer informatie.
In de bibliotheek Hengelo kun je gratis oefenen voor je theorie-examen bromfiets, auto of motor.
Alle vragen uit het CBR-examen zijn in het programma verwerkt.
Het oefenprogramma is gratis voor leden en niet-leden van de bibliotheek.
Wanneer je lid bent van de bibliotheek, dan kun je thuis inloggen met je bibliotheekpas.
Veilig Verkeer Nederland afdeling Hengelo
CBR Oefenprogramma Theorie Rijbewijs
Beursstraat 34
7551HV Hengelo
Rollator, rolstoel of scootmobiel
Loop je slecht of beweeg je moeilijk?
Dan zijn hulpmiddelen belangrijk om mobiel te blijven.
Kijk op de pagina over Hulpmiddelen voor meer informatie.
Stadsabonnement Hengelo
Met het stadsabonnement Hengelo reis je binnen de gemeentegrenzen op de lijnen 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 51 en 53.
Met lijn 9 en 16 kun je ook van en naar Enschede reizen.
Het stadsabonnement is voor 65-plussers met een laag inkomen (lager dan 120% van de bijstandsnorm). De gemeente heeft een beperkt aantal abonnementen beschikbaar.
Heb je een Wmo-vervoerspas (taxipas) en wil je de gratis buspas, dan moet je deze taxipas inleveren.
Stadsabonnement Hengelo
Regiotaxi Twente en Valys: voor reizigers met een beperking.
De Regiotaxi en Valys zijn voor reizigers met een beperking.
- Inwoners van Hengelo kunnen alleen met een Regiotaxipas gebruikmaken van de Regiotaxi. Voor het aanvragen van een regiotaxipas heb je een indicatie nodig en dit vraag je aan bij het Zorgloket. Een rolstoel of rollator meenemen is geen enkel probleem.
Boek je rit minimaal een dag van tevoren voor 21.00 uur 's avonds of bij een taxipoint in het ziekenhuis, dan betaal je geen reserveringskosten. Bij ritten die je na 21.00 uur reserveert voor dezelde avond of voor de volgende dag, betaal je 3 euro reserveringskosten. Telefoonnummer 0900 - 1814 (lokaal tarief). De kosten wisselen afhankelijk van het aantal zones dat je reist.
Het Regiotaxivervoer verzorgd door Brookhuis personenvervoer. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Zorgloket of de website van Regiotaxi Twente raadplegen.
- Valys is bedoeld voor vervoer buiten de regio. Voor Valys heb je een Valyspas nodig, meer informatie hierover krijg je bij het Zorgloket. Hier kun je ook de formulieren krijgen om een Valyspas aan te vragen. Als Valys-pashouder krijg je jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget. Kun je om medische redenen niet met de trein reizen en heb je zelf geen ander vervoermiddel? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het hoge persoonlijke kilometerbudget.
Wanneer je hulp nodig hebt bij het invullen van formulieren, kun je terecht bij Brievenhulp.
Regiotaxi Twente
Valys
Brievenhulp
Kan ik een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?
Wanneer je slecht ter been bent, is een gehandicaptenparkeerkaart mogelijk. Wanneer je deze parkeerkaart aanvraagt, betaal je altijd administratiekosten. Of je deze parkeerkaart krijgt, hangt van de indicatie af. Je vraagt deze kaart aan bij het zorgloket.
Er is een kaart voor mensen die zelf een auto besturen en een kaart voor mensen die voor vervoer buitenshuis altijd hulp nodig hebben van een ander. In beide gevallen is een medische keuring nodig.
In Hengelo betaal je geen parkeergeld op een openbare parkeerplaats. Je betaalt wel parkeergeld bij het ziekenhuis en de diverse parkeergarages. Of je in een andere gemeente parkeergeld moet betalen, hangt af van de regels in die gemeente.
Zorgloket Hengelo
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo
Gehandicaptenparkeerkaart - gemeente Hengelo
65-plus kaartje actie
Met het 65-plus kaartje reis je met de bussen van Syntus Gelderland en Twents gewoon voor € 2,20 (2022).
Je koopt dit kaartje bij de buschauffeur en reist 2 uur.