Vervoer

x

Om anderen te ontmoeten en deel te nemen aan de samenleving is goed vervoer belangrijk. Lopend, fietsend, rijdend met de auto of een scootmobiel, iedereen neemt deel aan het verkeer. Het openbaar vervoer is beter toegankelijk gemaakt, zodat iedereen daar gebruik van kan maken.

Heb je extra hulp nodig bij vervoer?
Met vragen of voor meer informatie over ondersteuning bij het vervoer kun je contact opnemen met het Zorgloket Hengelo.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Rijbewijs vernieuwen
Het is belangrijk om op tijd een rijbewijs te verlengen, met een ongeldig rijbewijs ben je strafbaar en rijd je onverzekerd. Je kunt een rijbewijs alleen persoonlijk aanvragen en afhalen. 
Je vraagt het rijbewijs aan bij het Publieksplein van de gemeente Hengelo; daar ga je persoonlijk naar toe: een keer voor het indienen van de aanvraag en een keer om het op te halen. Je betaalt het rijbewijs bij aanvraag. 
 
Verloopt het rijbewijs op of na het 75e levensjaar, dan is een medische keuring verplicht. Je kunt hiervoor terecht bij iedere huisarts. Het nieuwe rijbewijs is dan 5 jaar geldig. De kosten voor een medische keuring zijn niet overal hetzelfde.  Meer informatie over goedkope rijbewijs keuringen:
 • mw. Hofsté, 06 1114 3254 / Hengelose Es
 • ledenservice Carintreggeland
 • website rijbewijskeuringen
 • een willekeurige huisarts.

Gemeente Hengelo

i

Gemeente Hengelo. Het Publieksplein is dagelijks geopend. Balies Publieksplein zijn open (vrije inloop en op afspraak): maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur. Balies Burgerzaken en Gemeentebelastingen zijn extra open (alleen op afspraak): dinsdag en donderdag van 16.30 tot 20.00 uur. Balie Zorgloket is open: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

14074

Carintreggeland Leden Aan huis diensten

i

Carintreggeland ledenservice biedt korting op een aantal gemaksdiensten, zoals bijvoorbeeld een kapper of pedicure aan huis.

Boortorenweg 20
7554RS Hengelo

0883677000
info@carintreggeland.nl

CBR Oefenprogramma Theorie Rijbewijs

i

In de Bibliotheek en ook thuis kun je gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle vragen uit het CBR-examen zitten in het programma verwerkt. Het oefenprogramma is beschikbaar op alle publiekspc's in de Bibliotheek. Ook kun je in de Bibliotheek met jouw telefoon, tablet of laptop verbinding maken met ons openbare wifi-netwerk. Vanuit huis kun je oefenen na inlog met je bibliotheekpas.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Vragen over het Openbaar vervoer? Neem contact op met de OV-ambassadeurs!
OV-ambassadeurs geven informatie en beantwoorden vragen over het reizen met de (buurt)bus of trein, over tarieven en abonnementen, over de OV-chipkaart en over andere vervoersmogelijkheden. Een keer in de maand hebben zij inloopspreekuur bij Thiems Inn.

Hulp krijgen bij het reizen met de trein
Gebruik je een rolstoel of heb je om een andere reden hulp nodig bij het reizen met de trein? Maak dan gebruik van reisassistentie. Voorwaarde is dat je dit minimaal 1 uur voor de vertrektijd aanvraagt. Reis je met een vaste begeleider, dan is het mogelijk om een OV-begeleiderskaart aan te vragen. Deze begeleider reist gratis mee; de kaart staat op jouw naam, zodat je met verschillende begeleiders kunt reizen. Meer informatie vind je op de volgende websites:

GOAN!
Deze reis-app is speciaal gemaakt voor Regiotaxi gebruikers. Je ziet direct hoe je van A naar B kunt reizen. Met de bus, trein, deelfiets, deelscooter, Automaatje, Regiotaxi of een combinatie. Vergelijk met GOAN! de verschillende reis mogelijkheden en kies wat het beste bij je past.

Reis je met GOAN! met het Openbaar Vervoer en kom je er niet uit? In geval van nood halen we je gratis op. Ga zonder zorgen zelfstandig op reis. Beer informatie via de website of download de app. 

Vervoer Wmo

i

Informatie over hulp bij vervoer voor inwoners van Hengelo met een chronische ziekte of handicap. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een Wmo-vervoerspas of scootmobiel.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

14074

Vervoer in de gemeente Hengelo

i

Gemeente Hengelo is aangesloten op ikwilvervoer.nl. Bekijk op deze website de vervoersmogelijkheden in gemeente Hengelo.

OV-ambassadeurs

i

Met een team van ongeveer 15 vrijwillige OV-ambassadeurs (60+) worden in de provincie Gelderland, Overijssel en Flevoland het gehele jaar door diverse voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren gehouden over het openbaar vervoer, waarbij ook het gebruik van de OV-chipkaart wordt uitgelegd. Verder worden er proefreizen gemaakt met senioren om ze zelf het openbaar vervoer te laten ervaren en de werking van de OV-chipkaart te demonsteren.

Peterskampweg 12
8031LK ZWOLLE

0384540130
ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl

GOAN!

i

Een reis-app om makkelijker te reizen in Twente. De app is in het bijzonder bestemd voor Regiotaxi gebruikers. Plannen, betalen en reizen in één app.

0888484050

Hoe kan ik met hulp zelfstandig reizen?

Heb je moeite met zelfstandig reizen, dan zijn verschillende oplossingen mogelijk. De gemeente Hengelo heeft een vervoerswaaier uitgebracht. Bij de adressen onderaan vind je een link naar deze vervoerswaaier. Voor meer informatie kun je terecht bij het Zorgloket van de gemeente Hengelo.

Een korte beschrijving van een aantal mogelijkheden is hier opgenomen:

 • Mee op reis
  Mee op reis is voor mensen die zo zelfstandig mogelijk willen leren reizen, maar dit nog niet kunnen. Je wordt gekoppeld aan een reismaatje, dat kan een vrijwilliger of iemand uit jouw eigen netwerk zijn. Samen met begeleiders wordt je wegwijs gemaakt binnen het openbaar vervoer. Voor deelname aan Mee op reis heb je een indicatie van de gemeente nodig. Informatie bij het Zorgloket Hengelo.

 • GoOV
  De GoOV is een app op de smartphone voor iedereen die moeite heeft met zelfstandig reizen, zoals mensen met een beperking, hersenletsel, psychiatrische aandoening, of senioren. GoOV helpt om zelfstandig, veilig en daardoor met vertrouwen te reizen met het openbaar vervoer. De bestemming kan alleen of samen met ouders/ begeleiders ingevoerd worden. Meer informatie vind je op deze website van GoOV. Wanneer je tijdens een reis niet meer weet wat je moet doen, kun je met de hulpknop onze Hulplijn bellen die je weer verder op weg helpt.

 • Buzz buddy
  De Buzz Buddy is een apparaatje waarmee mensen met een beperking op afstand begeleid, gevolgd en geholpen kunnen worden bij hun reis. Dit apparaat is geschikt voor mensen met een verstandelijke, visuele of psychische beperking. De Buzz Buddy bestaat uit een GPS-tracker, dat is een eencoudige telefoon die iemand met een beperking meeneemt op reis. Deze is verbonden met het online Portaal. Met één druk op de noodknop kan de reiziger hulp inschakelen. De Buzz Buddy is een onderdeel van GoOV. Meer informatie bij de website van Cavent Innovaties en de website van GoOV.

 • BlueAssist
  BueAssist is een hulpmiddel voor mensen die moeilijk begrijpen en begrepen worden. Wanneer een eenvoudige hulpvraag niet kan worden uitgesproken, biedt BlueAssist hulp door middel van een kaartje of een app. Dit is bedoeld voor mensen met een verstandelijke, auditieve, lichamelijke of psychische beperking. Meer informatie vind je op de website van Blue Assist. De BlueAssist hulpmiddelen zijn gratis en makkelijk verkrijgbaar.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Vervoerswaaier Hengelo

i

De gemeente Hengelo vindt het belangrijk dat inwoners mobiel zijn en kunnen blijven. Dit is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Denk hierbij aan het bezoeken van evenementen, winkelcentra, familie en vrienden. Maar ook om naar school, werk of dagbesteding te kunnen. De gemeente wil met de vervoerswaaier u de mogelijkheid geven om kennis te maken met de diverse mobiliteitsvormen die er zijn.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

14074

Ik zoek begeleid vervoer: kan iemand met mij meegaan?

Zoek je iemand die met je meegaat naar het ziekenhuis, een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut, naar een bijeenkomst in de wijk enzovoorts? Vraag aan familie, vrienden of buren of zij kunnen helpen. 

De Hulpdienst Hengelo helpt inwoners die niemand kunnen vragen om te helpen en geen financiële middelen hebben om anderen in te schakelen. De Hulpdienst vraagt een kleine onkostenvergoeding van 5 euro voor begeleid vervoer in Hengelo. Buiten Hengelo geldt een kilometervergoeding van € 0,30 per kilometer eventueel aangevuld met parkeerkosten.

Hulpdienst Hengelo

i

De Hulpdienst Hengelo biedt de helpende hand aan mensen die niet direct hun naaste omgeving kunnen inschakelen op het moment dat hulp nodig is. De Hulpdienst Hengelo is onderdeel van Wijkracht.

0889455730
praktischehulp@wijkracht.nl

Is mijn verkeerskennis nog voldoende?

Het verkeer verandert, de verkeersregels ook. Je kunt op de website van Veilig Verkeer Nederland testen of jouw kennis voldoende is.

De Hengelose afdeling van Veilig Verkeer Nederland beidt ook allerlei cursussen aan. Bijvoorbeeld over verkeersveiligheid in de wijk, over veilig (elektrisch) fietsen, over rijvaardigheid met de scootmobiel, enzovoorts. Voor oudere automobilisten is een rijvaardigheidscursus die bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkrit. De website van Veilig Verkeer Nederland biedt meer informatie.

In de bibliotheek Hengelo kun je gratis oefenen voor je theorie-examen bromfiets, auto of motor.
Alle vragen uit het CBR-examen zijn in het programma verwerkt.
Het oefenprogramma is gratis voor leden en niet-leden van de bibliotheek.
Wanneer je lid bent van de bibliotheek, dan kun je thuis inloggen met je bibliotheekpas.

VVN Hengelo

i

Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor verkeersveiligheid. Dit gebeurt door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. Het bestuur VVN Hengelo vergadert, in de regel, elke eerste dinsdag van de maand in het Wijkcentrum Hengelose Es.

Uitslagsweg 47
7556LN Hengelo

0742594511
vvn@qmsonline.nl

CBR Oefenprogramma Theorie Rijbewijs

i

In de Bibliotheek en ook thuis kun je gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle vragen uit het CBR-examen zitten in het programma verwerkt. Het oefenprogramma is beschikbaar op alle publiekspc's in de Bibliotheek. Ook kun je in de Bibliotheek met jouw telefoon, tablet of laptop verbinding maken met ons openbare wifi-netwerk. Vanuit huis kun je oefenen na inlog met je bibliotheekpas.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Rollator, rolstoel of scootmobiel

Heb je hulpmiddelen nodig om mobiel te blijven?

Bij thuiszorgwinkels vind je aangepaste fietsen, wandelstokken, lichtgewicht rollators, rolstoelen, scootmobielen, en dergelijke.
Welk hulpmiddel het beste past, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Voor langdurig gebruik van een rolstoel of een scootmobiel dien je een aanvraag in bij het Zorgloket.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Stadsabonnement Hengelo

Met het stadsabonnement Hengelo reis je binnen de gemeentegrenzen op de lijnen 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 51 en 53.
Met lijn 9 en 16 kun je ook van en naar Enschede reizen.

Het stadsabonnement is voor 65-plussers met een laag inkomen (lager dan 120% van de bijstandsnorm). De gemeente heeft een beperkt aantal abonnementen beschikbaar.

Heb je een Wmo-vervoerspas (taxipas) en wil je de gratis buspas, dan moet je deze taxipas inleveren.

Stadsabonnement Hengelo

i

Busvervoer voor 65-plussers met een laag inkomen

Regiotaxi Twente en Valys: voor reizigers met een beperking.

De Regiotaxi en Valys zijn voor reizigers met een beperking.

 • Inwoners van Hengelo kunnen alleen met een Regiotaxipas gebruikmaken van de Regiotaxi. Voor het aanvragen van een regiotaxipas heb je een indicatie nodig en dit vraag je aan bij het Zorgloket. Een rolstoel of rollator meenemen is geen enkel probleem.
  Boek je rit minimaal een dag van tevoren voor 21.00 uur 's avonds of bij een taxipoint in het ziekenhuis, dan betaal je geen reserveringskosten. Bij ritten die je na 21.00 uur reserveert voor dezelde avond of voor de volgende dag, betaal je 3 euro reserveringskosten. Telefoonnummer 0900 - 1814 (lokaal tarief). De kosten wisselen afhankelijk van het aantal zones dat je reist.
  Het Regiotaxivervoer verzorgd door Brookhuis personenvervoer. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Zorgloket of de website van Regiotaxi Twente raadplegen.

 • GOAN! 
  Deze nieuwe reis-app is voor Twente is speciaal gemaakt voor Regiotaxi gebruikers. De app is ontwikkeld door de gemeenten in Twente. In deze reis-app zie je hoe je van A naar B kunt reizen. Met de bus, trein, deelfiets, deelscooter, Automaatje, Regiotaxi of een combinatie. Vergelijk met GOAN! de verschillende mogelijkheden en kies wat het beste bij je past. Reis je met GOAN! met het Openbaar Vervoer en kom je er niet uit? In geval van nood halen we je gratis op. Ga zonder zorgen zelfstandig op reis.

 • Valys is bedoeld voor vervoer buiten de regio. Voor Valys heb je een Valyspas nodig, die je aanvraagt bij het Zorgloket. Als Valys-pashouder krijg je jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget. Kun je om medische redenen niet met de trein reizen en heb je zelf geen ander vervoermiddel? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het hoge persoonlijke kilometerbudget.

Regiotaxi Twente

i

Regiotaxi Twente is een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur en voor iedereen toegankelijk. Ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een andere mobiliteitsbeperking.

09001814

Valys

i

Valys is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die sociaal-recreatieve uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. Op familiebezoek of een dagje erop uit? Voor de korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal of regionaal vervoerssysteem, maar als u verder van huis wilt, dan is er Valys. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones of 25km vanaf uw woonadres. Met Valys krijgt u voor een aantrekkelijk tarief vervoer dat u veilig en comfortabel naar uw bestemming brengt.

09009630

GOAN!

i

Een reis-app om makkelijker te reizen in Twente. De app is in het bijzonder bestemd voor Regiotaxi gebruikers. Plannen, betalen en reizen in één app.

0888484050

Kan ik een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?

Wanneer je slecht ter been bent, is een gehandicaptenparkeerkaart mogelijk. Wanneer je deze parkeerkaart aanvraagt, betaal je altijd administratiekosten. Of je deze parkeerkaart krijgt, hangt van de indicatie af. Je vraagt deze kaart aan bij het zorgloket.

Er is een kaart voor mensen die zelf een auto besturen en een kaart voor mensen die voor vervoer buitenshuis altijd hulp nodig hebben van een ander. In beide gevallen is een medische keuring nodig. Je betaalt geen parkeergeld op een openbare parkeerplaats. Je betaalt wel parkeergeld bij het ziekenhuis en de diverse parkeergarages.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Gehandicaptenparkeerkaart - gemeente Hengelo

i

Parkeerplaatsen gereserveerd voor mensen met een handicap. Deze parkeerplaatsen herkent u aan het blauwe verkeersbord met een wit poppetje in een rolstoel.

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

65-plus kaartje actie

Met het 65-plus kaartje reis je met de bussen van Syntus Gelderland en Twents gewoon voor € 2,00.

Je koopt dit kaartje bij de buschauffeur en reist 2 uur voor € 2,00.

65 plus kaartje

i

Bent u 65 jaar of ouder? Dan reist u met de bussen van Syntus Gelderland en Twents gewoon voor € 2,00. U koopt uw kaartje bij de buschauffeur en reist 2 uur voor € 2,00. Daarnaast bieden wij u een zitplaatsgarantie.

Peterskampweg 12
8031LK ZWOLLE

0384540130
ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding