Mantelzorg

x

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg overkomt je, omdat je een emotionele band hebt met diegene die zorg nodig heeft.

Waardevol en belastend
Mantelzorg is heel waardevol, mooi en positief om te kunnen doen. Lang en intensief voor iemand zorgen, kan echter ook veel van iemand vragen. Mantelzorg kan best lastig zijn, omdat je met vragen zit over praktische zaken, regelingen in de zorg, administratieve beslommeringen en allerlei emoties. Wijkracht ondersteunt mantelzorgers in het goed voor zichzelf blijven zorgen, zodat zij de zorg voor de ander zo goed mogelijk kunnen volhouden. Je kunt bij Wijkracht bijvoorbeeld terecht voor:

  • een luisterend oor en individuele kortdurende begeleiding
  • informatie en advies
  • praktische hulp
  • cursussen
  • eventuele inzet van een vrijwilliger om zelf even uit de zorg te zijn.

Mantelzorgcafé
In Hengelo kun je terecht bij het maandelijkse mantelzorgcafé.

  • iedere eerste woensdag van de maand in Buurthuis Hengelose Es, Uitslagsweg 47 te Hengelo. Welkom vanaf 10.30 uur.

Elke keer wordt een bepaald thema besproken.
Daarnaast kun je andere mantelzorgers ontmoeten, even ontspannen en informatie krijgen over allerlei onderwerpen. Wees welkom en deel jouw vragen. Ga op zoek naar mogelijkheden om de zorg beter vol te houden. Praat met medewerkers van Wijkracht Mantelzorgondersteuning. Zij bespreken samen met jou jouw situatie en zoeken naar ondersteuning. Bijvoorbeeld door de inzet van een vrijwilliger die de zorg even overneemt of de inzet van een zogenaamde nachtvrijwilliger bij dementie zodat je een nacht kunt doorslapen.

Mantelzorgondersteuning

i

Hulp voor iedereen, die voor iemand zorgt.

088 - 945 57 22
mantelzorg@wijkracht.nl

Ik ben een jonge mantelzorger en zorg voor een van mijn familieleden.

Veel kinderen en jongeren maken mee dat iemand thuis langdurig ziek is. Jonge mantelzorgers helpen thuis vaak mee en dat gaat niet altijd zonder (kop)zorgen! Speciaal voor jonge mantelzorgers van 4 t/m 21 jaar biedt het Steunpunt Informele Zorg Twente ondersteuning. Op de website van SIZ Twente staat informatie over ervaringsmaatjes, activiteiten om te ontspannen en cursussen waarbij tips en ervaringen worden uitgewisseld.

De website Brusjes.nl is voor mantelzorgers met een bijzondere broer of zus.

Voor jongeren met een psychisch zieke ouder is Kopstoring, een website met informatie, ervaringsverhalen, forum, tips en hulp. Je kunt er anoniem vragen stellen. Zie de weblink naar Kopstoring, KOPP.

SIZ Twente - Jonge mantelzorgers

i

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren in de leeftijd van 4-21 jaar die een familielid hebben met een ziekte, beperking, stoornis of verslaving. SIZ Twente ondersteunt jonge mantelzorgers met activiteiten waar kinderen lekker kunnen ontspannen, andere jonge mantelzorgers kunnen ontmoeten en waar oog is voor hoe het met ze gaat. Daarnaast biedt Siz Twente cursussen, individuele trajecten en kunnen ervaringsmaatjes ingezet worden.

Deldenerstraat 22
7551AG HENGELO OV

0857731720
info@siztwente.nl

Hoe houd ik het vol? Kan ik ergens op adem komen / even uit de zorg?

Om de zorg voor een ander vol te houden, is het belangrijk dat je deze zorg af en toe even kunt overdragen zodat je niet overbelast raakt. Om tijd te besteden aan andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby's. De tijdelijke en volledige overname van jouw mantelzorgtaken heet respijtzorg.

Voor veel mensen is het belangrijk om op een vrij dagdeel in de week of tijdens een vakantie weer energie op te doen. Aan wie draag je taken tijdelijk over en weet je dat de zorg in goede handen is, zodat je met een gerust hart even weg kunt gaan? Er zijn verschillende mogelijkheden. Respijtzorg wordt geleverd door vrijwilligers of professionals. Vaak is er sprake van een (bescheiden) eigen bijdrage. Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die respijtzorg in zijn geheel of gedeeltelijk vergoeden via een aanvullend pakket.

Website van de landelijke vereniging voor mantelzorgers: Tijd voor jezelf.

SIZ Twente

i

SIZ Twente is deskundig op het gebied van mantelzorgondersteuning.

Deldenerstraat 22
7551AG HENGELO OV

0857731720

Allegoeds Vakanties

i

Allegoeds Vakanties organiseert op non-profitbasis (aangepaste) vakanties voor senioren. De vakantieweken kenmerken zich door: een kleinschalige opzet deskundige en betrokken vrijwilligers ruimte voor de gasten om wel of niet deel te nemen aan programmaonderdelen persoonlijke aandacht.

Molenweg 49a
6741KK Lunteren

0318485183
info@allegoedsvakanties.nl

Hetvakantiebureau.nl

i

Hetvakantiebureau.nl is specialist in seniorenvakanties en zorgvakanties in Nederland. De zorgvakanties zijn begeleide vakanties voor mensen die in het dagelijks leven zorg of begeleiding nodig hebben. Zo’n 1.500 vrijwilligers per jaar maken deze vakanties mogelijk. Hetvakantiebureau.nl maakt deel uit van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk.

Driebergsestraatweg 50
3941ZX Doorn

0343745890
info@hetvakantiebureau.nl

Mantelzorgondersteuning

i

Hulp voor iedereen, die voor iemand zorgt.

088 - 945 57 22
mantelzorg@wijkracht.nl

Het mantelzorgboek: voor het geval dat iemand anders de mantelzorg moet overnemen.

Als mantelzorger sta je altijd klaar voor jouw naaste. Maar er kunnen momenten zijn, ook onverwachts, dat je als mantelzorger de zorg en hulp (tijdelijk) moet overdragen aan iemand anders. Stel dat je zelf ziek wordt of een ongeluk krijgt. Dan wil je erop kunnen vertrouwen dat de verzorging goed wordt overgenomen en dat degene voor wie je zorgt een prettige tijd heeft. Het mantelzorgboek en de bijbehorende passen kunnen hierbij helpen.
 
Mantelzorgboek
In het mantelzorgboek verzamel je de gewoonten van degene voor wie je zorgt.  Zaken zoals 
• hoe laat neemt degene voor wie je zorgt,  de medicijnen in?
• wat zijn eetgewoontes? 
• met welke beperkingen moet je rekening houden? 
 
Het mantelzorgboek vul je samen met de vervangende mantelzorger in. Het dient als noodscenario zodat zij weten wat er moet gebeuren. De vervanger(s) in nood weten waar je het mantelzorgboek bewaart, zodat zij direct kunnen zien wat er gedaan moet worden.
 
Het boek en de pas zijn gratis af te halen bij Wijkracht Hengelo.

Mantelzorgondersteuning

i

Hulp voor iedereen, die voor iemand zorgt.

088 - 945 57 22
mantelzorg@wijkracht.nl

Zijn er cursussen voor mantelzorgers?

Het Steunpunt Informele Zorg Twente biedt verschillende cursussen aan voor mantelzorgers. Er is bijvoorbeeld een cursus over De kunst van het zorgen en loslaten en een cursus over Omgaan met dementie. Informeer naar de mogelijkheden.

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo biedt de cursus GRIP en GLANS, dit is mogelijk.een mooi vervolg voor iedereen die de glans in zijn of haar leven mist en het lastig vindt om daar zelf iets aan te doen. Deelnemers krijgen ondersteuning bij het zoeken naar mogelijkheden om hun tijd prettiger in te vullen en leren zelf actief bij te dragen aan de glans in het eigen leven. Rode draad door de cursus is de zogenaamde GLANS-schijf, die vergelijkbaar is met de voedingsschijf.
Concrete onderwerpen zijn onder andere positief zijn en blijven, samen met anderen zijn en vriendschap en persoonlijke sterke punten ontdekken en uitbouwen.

SIZ Twente

i

SIZ Twente is deskundig op het gebied van mantelzorgondersteuning.

Deldenerstraat 22
7551AG HENGELO OV

0857731720

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Grip en glanscursus (55+)

i

De cursus biedt ondersteuning in het zoeken naar mogelijkheden om tijd prettiger in te vullen en leert de deelnemers vaardigheden zelf actief bij te dragen aan de glans in het eigen leven. Voor 55-plussers.

0889455722
info@wijkracht.nl

Wijkracht Trainingsaanbod Ouderen

i

Wijkracht biedt u de mogelijkheid mee te doen aan verschillende groepstrainingen en -cursussen. Voor ouderen biedt Wijkracht trainingen op verschillende gebieden. Deze trainingen helpen u om uw leven meer glans te geven of bijvoorbeeld om uw geheugen te trainen.

0889455722
info@wijkracht.nl

Wijkracht Trainingsaanbod Volwassenen

i

Je bent nooit te oud om te leren! Nieuwe kennis en vaardigheden leren; dat kan op alle leeftijden. Bovendien verandert het leven naarmate je ouder wordt. De gebeurtenissen waar je mee geconfronteerd wordt, veranderen ook. Wijkracht biedt diverse trainingen voor volwassenen.

0889455722
info@wijkracht.nl

Steun voor overbelaste werknemers

De combinatie van werk en zorgen kan teveel worden. Bijvoorbeeld wanneer je zorgt voor jouw ouders en dat niet meer kan combineren met werk en privé en daardoor met verlof thuis zit. Of wanneer je met een burnout thuis zit en wil werken herstel, maar dat niet kan combineren met de zorg voor de kinderen.

Human Capital Support ondersteunt overbelaste werknemers met praktische hulp, zodat de werknemer zich kan focussen op het werk of het herstel.

Human Capital Support - Mantelzorgondersteuning

i

Human Capital Support ondersteunt overbelaste werknemers met praktische hulp, zodat de werknemer zich kan focussen op het werk of het herstel. Voor korte of langere tijd. Daarmee blijft de productiviteit op peil en de werknemer knapt niet af en blijft actief betrokken bij het werk.

Woolderesweg 80
7555LB Hengelo

0748502246
info@HumanCapitalSupport.nl

Logeeropvang in een zorginstelling

Wanneer een vaste verzorger uitvalt vanwege ziekte of om andere redenen, kun je tijdelijk gebruik maken van logeeropvang in een zorginstelling.

Je regelt dit via het Zorgloket. Het is een voorziening vanuit de Wet Langdurige zorg.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Opkikkerdag voor gezinnen met een langdurig ziek kind

Ontspanning voor gezinnen met een ziek kind, dat is het doel van De Stichting Opkikker. 
 
Langdurig ziek zijn vraagt veel doorzettingsvermogen en energie.
Met een Opkikkerdag wil de Stichting Opkikker kracht geven om door te gaan.
Een dag waarop de ziekte naar de achtergrond verdwijnt.
De stichting helpt met vrijwilligers en enthousiastelingen, met donateurs en sponsors, gezinnen met een ziek kind een positieve boost te geven.
 
Aanmelden gaat via de pedagogisch of maatschappelijk werkers van instellingen en ziekenhuizen.
Op de website van de stichting Opkikker vind je een overzicht van de instellingen die samenwerken met de stichting.

Stichting Opkikker

i

Stichting Opkikker organiseert Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, waarin we door middel van heel veel activiteiten de zorgen van ieder gezinslid naar de achtergrond laten verdwijnen. Stichting Opkikker werkt samen met ziekenhuizen waaronder Ziekenhuis Groep Twente en Medisch Spectrum Twente.

Versterkerstraat 3c
1322AN Almere

0365386660
info@opkikker.nl

Op een veilige manier zorgverleners aan huis binnenlaten.

Wanneer je zorg aan huis krijgt en zelf de voordeur niet open kunt doen, zijn er verschillende veilige oplossingen mogelijk zoals
• Een sleutelkluisje
• Een digitaal slot op de deur.
 
Vraag advies bij bedrijven, die erkend zijn met een Politiekeurmerk Veilig Wonen. 
Lees meer in de folder van het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid, het CCV.

Flyer over veilig zorg aan huis

i

Het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid, (CCV) is een onafhankelijke stichting die helpt veiligheidsproblemen in kaart te brengen en op te lossen. De flyer geeft informatie over hoe je veilig zorgverleners binnenlaat in huis.

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding