Eenzaamheid

x

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Bijvoorbeeld na een verhuizing, na een pensioen of vanwege het verlies van een dierbare. Mensen kunnen ook door ziekte en door lichamelijke en psychische beperkingen contacten verliezen en zich eenzaam voelen.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Eenzaamheid gaat vaak samen met gevoelens van leegte, verdriet en angst. Wanneer deze gevoelens langdurig zijn, kan een negatieve spiraal ontstaan. Wanneer je er zelf niet uitkomt en op zoek bent naar hulp en ondersteuning, dan kun je terecht bij Wijkracht Hengelo.

Welke hulp mensen kunnen gebruiken, is heel verschillend. De een wil graag nieuwe mensen ontmoeten, een ander zoekt afleiding in de natuur of vindt troost in het luisteren naar muziek. Wil je anoniem met iemand bellen om hierover te praten, dan is telefonisch contact mogelijk met de Luisterlijn. 

Aandacht voor elkaar
Ben je op zoek naar nieuwe contacten, begin dan met een praatje maken met mensen en toon interesse. Door aandacht te geven aan anderen versterk je jouw eigen netwerk. Wil je hulp hierbij, dan kunnen vrijwilligers van Humanitas Twente Tandem je ondersteunen bij het opbouwen en het onderhouden van een netwerk. Samen met de vrijwilliger onderneem je activiteiten gericht op het doorbreken van het isolement, het uitbreiden van een sociaal netwerk en het weer actief laten deelnemen aan de samenleving.

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg en cliëntondersteuning in de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Dinkelland. Wijkracht Hengelo biedt mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Humanitas Tandem

i

Vrijwilligers helpen mensen om contact te maken en te onderhouden..

Oude Bornseweg 85
7556GW HENGELO OV

0742437733
secretariaat.twente@humanitas.nl

de Luisterlijn

i

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1200 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.

0742552555
borne@deluisterlijn.nl

Samen tegen eenzaamheid
Landelijk werken verschillende organisaties samen om eenzaamheid te verminderen. En plaatselijk zijn er samenwerkingsverbanden tegen eenzaamheid. 

Er zijn allerlei activiteiten voor mensen die zich eenzaam voelen of dreigen te vereenzamen. Zoals ontmoetingsmiddagen, uitstapjes, activerend huisbezoek, maatjesprojecten, inloophuizen, vrijwilligerswerk, samen eten en een luisterend oor. Op de website Een tegen Eenzaamheid vind je verhalen, informatie, hulp en advies.

Een tegen Eenzaamheid

i

Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

lokaleaanpakeenzaamheid@minvws.nl

Ik ben op zoek naar activiteiten om ander mensen te leren kennen.

Er zijn verspreid over de stad allerlei mogelijkheden om anderen te ontmoeten en leuke activiteiten te ondernemen. Je kunt aan een cursus deelnemen, een sport uitproberen of een koffiebijeenkomst bezoeken. Kijk op de website van Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo voor allerlei Ontmoetingsplekken en activiteiten.
 
Bij Samen Uit van Carintreggeland kun je terecht voor reisjes van een halve of hele dag samen met anderen. Je wordt thuis opgehaald en de rollator of rolstoel kan in overleg mee. Ook het Rode kruis en de Zonnebloem bieden activiteiten voor mensen met een beperking.
 

Rode Kruis Twente, afdeling Hengelo-Borne

i

Het Rode Kruis afdeling Hengelo-Borne houdt zich bezig met het organiseren van diverse sociale activiteiten voor mensen uit Hengelo en Borne. Het doel is om mensen die door verschillende omstandigheden niet makkelijk kunnen deelnemen aan allerlei sociale evenementen uit een eigen isolement te halen. Vervoer en begeleiding van zieken/gehandicapten en oude mensen kan met de Rode Kruis (rolstoel)bus. Het Rode Kruis biedt ook Bijzondere Vakanties voor mensen met een medische of sociale beperking.

Marnixstraat 1
7553LC Hengelo

0640437534
hengelo@rodekruis.nl

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Ontmoeten, activiteiten en zingeving

i

Komt u graag in contact met andere mensen, wilt u actief bezig of wilt u graag wat meer zingeving? Dan zijn er in Hengelo tal van mogelijkheden.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Bewegen & sport

i

Diverse sportieve activiteiten

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Inloophuis Hengelo

i

Het Inloophuis Hengelo biedt warmte en een luisterend oor aan iedereen die behoefte heeft aan ontspanning of ontmoeting. Inloophuis Hengelo wordt ondersteund door diverse kerken in Hengelo. Openingstijden ma t/m do 13.00-16.00 uur en zondagavond 19.00-22.00 uur. Iedere laatste zondag van de maand is er lunch van 13.00-16.00 uur.

de Wetstraat 29
7551GA HENGELO OV

0742438056
info@inloophuishengelo.nl

Carintreggeland Samen Uit!

i

Kleinschalige uitstapjes voor ouderen met een aangepaste bus, mensen bij elkaar brengen en samen leuke dingen doen! Als lid van De Ledenservice kunt u gebruik maken van de kleinschalige uitstapjes binnen en buiten de regio. We verzorgendeze uitstapjes voor ouderen en houden rekening met de wensen en uitdagingen van de deelnemers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eigen rolstoelbus. De uitstapjes worden begeleid door enthousiaste ervaren vrijwilligers, waardoor we de prijs relatief laag houden

0743677177
samenuit@carintreggeland.nl

Ik zou het prettig vinden als iemand bij mij langskomt.

Er zijn bezoekdiensten zoals
 • vrijwilligers van de Zonnebloem; zij bezoeken langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en aan huis gebonden ouderen.
 • vrijwilligers vanuit diverse kerken bezoeken mensen, wanneer zij daar behoefte aan hebben.
Op de pagina over Maatjes vind je informatie over vrijwilligers / maatjes, die steun kunnen bieden bij het zoeken naar nieuwe contacten. 
 

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Protestantse Gemeente Hengelo

i

De Protestantse Gemeente Hengelo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Gemeente Hengelo is de eigenaar van de Waterstaatskerk.

Deldenerstraat 18
7551AG Hengelo

0742912576
kerkelijkbureau@pkn-hengelo.nl

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Waar kan ik samen met leeftijdsgenoten eten?

Samen eten is vaak gezelliger dan alleen. Wijk- en buurtcentra bieden mogelijkheden om met mensen van allerlei leeftijden samen te eten. Kijk in de wijkkrant of informeer bij het wijkteam naar het aanbod in jouw buurt. Is er nog geen initiatief in jouw wijk en vind je koken leuk? Neem contact op met het wijkteam en bespreek de mogelijkheden om iets nieuws te starten.
 
Mensen ouder dan 55 jaar kunnen ook gebruik maken van de Eetpunten. Deze eetpunten bieden tegen een schappelijke prijs gezamenlijk eten aan in een aantal ontmoetingsruimten in Hengelo. In overleg zijn diëten mogelijk. Aanmelden vooraf is niet nodig. Je krijgt een hoofdgerecht met bijgerecht, een nagerecht en koffie of thee voor een vast bedrag.

Eetpunt Thiems Inn

i

Dagelijks vanaf 10 uur staan koffie en thee klaar, tussen 12.30 en 13.30 uur wordt er gegeten en de dag eindigt om 16.00 uur. Een aantal gasten combineert activiteiten met de warme maaltijd, zeker de mensen die de hele dag aanwezig zijn.

Bevrijderslaantje 6
7551KT Hengelo

0742453587
thiemsinn@triviummeulenbeltzorg.nl

Maaltijden bij 't Erve Leuvelt

i

Bakken en koken en samen eten. Bewoners en vrijwilligers maken voor buurtbewoners een heerlijke maaltijd.

Bartelinkslaantje 19
7558PS HENGELO OV

0884950785
team.wabartelinkslaantje19@estinea.nl

Eetpunt Sociëteit Palet

i

Vindt u het niet gezellig om alleen te eten kom dan eens naar de maaltijden op woensdag of vrijdag (driegangen keuzemenu vanaf 12.00 uur). Doordat vrijwilligers deze maaltijd uitserveren kunnen we die nog altijd aanbieden voor een betaalbare prijs. U kunt ook 1 keer per maand deelnemen aan een heerlijke verrassende maaltijd bij “Kieken wat de pot schaft”. Wilt u meer informatie of heeft u vervoer nodig, neem dan contact op met dhr A.Uland tel 0620079799.

Uitslagsweg 47
7556LN Hengelo

0620079799

De Spindel Eetsoos

i

Eetsoos op woensdag en donderdag.

Bataafse Kamp 6
7551HN HENGELO OV

0742661086

Eetpunt Ontmoetingsruimte Vertierkwartier

i

Gezamenlijk eten op maandag t/m vrijdag om 17.00 uur.

Wilderinksstraat 5- 9
7555DS Hengelo

0883677000

Zaterdagcafé Ontmoetingsruimte Vertierkwartier

i

Op zaterdag is er koffiedrinken met een hapje van 11.00 tot 13.30 uur en op de laatste zondag van de maand en dan i.p.v. de zaterdag van 11.00 tot 13.30 uur: Warme maaltijd ( wel vooraf opgeven )

Wilderinksstraat 5-9
7555DS HENGELO OV

0742771939

Restaurant & ontmoetingsruimte Het Woolde

i

In Carintreggeland Huis Het Woolde is een restaurant/ontmoetingsruimte aanwezig waar u kunt ontspannen of uw maaltijd kunt nuttigen. De ontmoetingsruimte wordt niet alleen gebruikt door bewoners. Ook wijkbewoners kunnen gebruikmaken van deze ruimte. Bijvoorbeeld om een kopje koffie te drinken of deel te nemen aan activiteiten.

Geerdinksweg 130
7555DR Hengelo

0883677000
info@carintreggeland.nl

Eetpunt Ontmoetingsruimte Berflohoes

i

Elke vrijdag gezamenlijk eten.

Parallelweg LS 42
7553LG HENGELO OV

0742429394

Eetpunt Dienstencentrum 't Swafert

i

Elke dag gezamenlijk eten, ook in het weekend

't Swafert 1018
7552ZB HENGELO OV

0742423472

Eetpunt Gebouw ’t Voskamp

i

Elke dag gezamenlijk eten, ook in het weekend.

Carl Muckstraat 21
7558EX HENGELO OV

0742775305

Inloophuis Hengelo

i

Het Inloophuis Hengelo biedt warmte en een luisterend oor aan iedereen die behoefte heeft aan ontspanning of ontmoeting. Inloophuis Hengelo wordt ondersteund door diverse kerken in Hengelo. Openingstijden ma t/m do 13.00-16.00 uur en zondagavond 19.00-22.00 uur. Iedere laatste zondag van de maand is er lunch van 13.00-16.00 uur.

de Wetstraat 29
7551GA HENGELO OV

0742438056
info@inloophuishengelo.nl

Samen eten

i

Voor iedereen met een krappe beurs, die graag samen wil eten is er iedere woensdag vanaf 17.00 koffie of thee en vanaf 17.30 een eenvoudige gezellige maaltijd in de Waterstaatskerk. Vrijwillige bijdrage. Opgave uiterlijk maandagavond per mail of telefonisch.

Deldenerstraat 18
7551AG Hengelo

0683421105
sameneten@pkn-hengelo.nl

Kan ik als vrijwilliger voor andere mensen iets betekenen?

Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Iedereen kan vrijwilliger zijn. Jong en oud, met of zonder ervaring en opleiding.

De ene vrijwilliger wil kennis en ervaring opdoen, de ander gaat het om een zinvolle dagbesteding.
Wanneer je een uitkering krijgt van de gemeente, moet je wel toestemming vragen voordat je met vrijwilligerswerk begint.

Woon je in Hengelo, dan kun je terecht bij het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo voor ondersteuning. Er zijn allerlei soorten vrijwilligerswerk mogelijk. Een aantal voorbeelden:

 • Taalcoaches
 • Klussen en vervoer
 • Vriendendiensten
 • Wandelmaatjes

Wil je meer weten of meedoen? Neem contact op met het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo.

Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo

i

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo is voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk. De balie is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 14.00 uur en op woensdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455750
info@servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl

Over zingeving

Ouder worden kan een tijd van verdieping zijn, van overdracht van kennis en inzichten aan anderen, een tijd van terugblikken en afronding van het leven.

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo biedt verschillende activiteiten en diensten hiervoor aan:

 • Levensboek; je maakt samen met een deskundige vrijwilliger een persoonlijk document van jouw levensverhaal.
 • Grip en Glanscursus; deze cursus biedt ondersteuning in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om tijd prettiger in te vullen. Je leert vaardigheden om zelf actief bij te dragen aan de glans in jouw leven.
 • Verhalen en meer; elke tweede vrijdagmiddag van de maand (sept t/m maart) luisteren deelnemers naar een mooi verhaal over een thema. Je gaat met elkaar daarover in gesprek.
 • Gespreksmaatje; in gesprek gaan over onderwerpen die jouw interesse hebben zoals belevenissen in het dagelijks leven, jouw hobby, jouw vroegere werk, reizen die je gemaakt hebt. Ken je niemand (meer) in jouw eigen omgeving of heb je moeite om een geschikte gesprekspartner te vinden? Welzijn Ouderen Hengelo gaat op zoek.
 • Studiekring van en voor ouderen; voor 55-plussers die samen met leeftijdgenoten zelfgekozen thema’s verder onderzoeken en delen met elkaar.

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Ontmoeten, activiteiten en zingeving

i

Komt u graag in contact met andere mensen, wilt u actief bezig of wilt u graag wat meer zingeving? Dan zijn er in Hengelo tal van mogelijkheden.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Grip en glanscursus (55+)

i

De cursus biedt ondersteuning in het zoeken naar mogelijkheden om tijd prettiger in te vullen en leert de deelnemers vaardigheden zelf actief bij te dragen aan de glans in het eigen leven. Voor 55-plussers.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Mijn levensboek

i

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo heeft een project waarin u als zelfstandig wonende ouderen in Hengelo een Levensboek kunnen laten maken. De gesprekken hiervoor worden gevoerd door een vrijwilligster die bij u op bezoek komt. Inschrijven voor Mijn levensboek kan online via het webformulier. Meer informatie en telefonisch aanmelden kan ook via het Zorgloket, telefoon: 074-245 91 31 of bel voor meer informatie met Ankie Klein Gebbink, telefoon: 06-5146770 of e-mail: a.kleingebbink@wijkracht.nl.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding