Mantelzorg ouderen

x
Geef je zorg aan iemand met een chronische (lichamelijke- of psychische) ziekte of beperking?
 
Mantelzorg is heel waardevol, mooi en positief om te kunnen doen. Lang en intensief voor iemand zorgen, kan echter ook veel van iemand vragen. Mantelzorg kan best lastig zijn, omdat je met vragen zit over praktische zaken, regelingen in de zorg, administratieve beslommeringen en allerlei emoties.
 
Om te voorkomen dat het zorgen voor iemand tot een zware last wordt, kun je een beroep doen op mantelzorgondersteuning van Wijkracht.
 
Even uit de zorg
Om de zorg voor een ander vol te houden, is het belangrijk om deze zorg af en toe even over te dragen. Zo raak je niet overbelast. Het is belangrijk om tijd te besteden aan andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby’s en om energie op te doen.
 
Deze tijdelijke en volledige overname van mantelzorgtaken heet respijtzorg. Er zijn verschillende mogelijkheden: bijvoorbeeld zorg door vrijwilligers of professionals. Vaak is er sprake van een (bescheiden) eigen bijdrage. Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die respijtzorg in zijn geheel of gedeeltelijk vergoeden via een aanvullend pakket. Of het is mogelijk om tijdelijk gebruik te maken van logeeropvang in een zorginstelling, omdat de vaste verzorger bijvoorbeeld plotseling uitvalt of niet beschikbaar is. 
 
Meer weten? Vraag informatie op en regel respijtzorg via het Zorgloket.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Mantelzorgcafé
In Hengelo kun je terecht in het maandelijkse MantelZorgCafé. Hier ontmoet je de mantelzorgondersteuner en andere mantelzorgers, kun je even ontspannen en informatie krijgen over allerlei onderwerpen. Het is een plek om vragen te delen en op zoek te gaan naar mogelijkheden om de zorg beter vol te houden.

Iedere eerste woensdag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur. De toegang is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Locatie: Buurthuis de Hengelose Es aan de Uitslagsweg 47.

Mantelzorgvrijwilligers
Hulpdienst Hengelo biedt mantelzorgvrijwilligers die kunnen helpen om de situatie te verlichten. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Voor meer informatie kun je bellen naar Mantelzorgondersteuning van Wijkracht of een mail sturen naar hulpdiensthengelo@wijkracht.nl.

Mantelzorgondersteuning

i

Hulp voor iedereen, die voor iemand zorgt.

088 - 945 57 22
mantelzorg@wijkracht.nl

Cursussen
Er zijn verschillende cursussen voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld

  • de cursus over De kunst van het zorgen en loslaten
  • de cursus over Mantelzorg bij dementie
  • de cursus GRIP en GLANS; deze cursus is een mooi vervolg voor iedereen die de glans in zijn of haar leven mist en het lastig vindt om daar zelf iets aan te doen. Deelnemers krijgen ondersteuning bij het zoeken naar mogelijkheden om hun tijd prettiger in te vullen en leren zelf actief bij te dragen aan de glans in het eigen leven.

Voor meer informatie over het cursusaanbod kun je terecht bij de Wijkracht Academie.

Wijkracht Academie

i

Wijkracht Academie biedt trainingen, cursussen en bijeenkomsten gratis aan voor inwoners, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen van de gemeenten waar Wijkracht actief is.

0889455722
info@wijkracht.nl

Een aantal mogelijkheden voor vervangende zorg.

Het is belangrijk om af en toe de zorg even over te dragen zodat je niet overbelast raakt. Bijvoorbeeld om een vrij dagdeel in de week te hebben of om op vakantie te gaan en weer energie op te doen. 

Aan wie draag je taken tijdelijk over? 
Hoe weet je dat de zorg in goede handen is, zodat je met een gerust hart even weg kunt gaan?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Een aantal suggesties vind je hieronder.

SIZ Twente

i

SIZ Twente is deskundig op het gebied van mantelzorgondersteuning.

Deldenerstraat 22
7551AG HENGELO OV

0857731720

Allegoeds Vakanties

i

Allegoeds Vakanties organiseert op non-profitbasis (aangepaste) vakanties voor senioren. De vakantieweken kenmerken zich door: een kleinschalige opzet deskundige en betrokken vrijwilligers ruimte voor de gasten om wel of niet deel te nemen aan programmaonderdelen persoonlijke aandacht.

Molenweg 49a
6741KK Lunteren

0318485183
info@allegoedsvakanties.nl

Hetvakantiebureau.nl

i

Hetvakantiebureau.nl is specialist in seniorenvakanties en zorgvakanties in Nederland. De zorgvakanties zijn begeleide vakanties voor mensen die in het dagelijks leven zorg of begeleiding nodig hebben. Zo’n 1.500 vrijwilligers per jaar maken deze vakanties mogelijk. Hetvakantiebureau.nl maakt deel uit van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk.

Driebergsestraatweg 50
3941ZX Doorn

0343745890
info@hetvakantiebureau.nl

Carintreggeland Samen Uit!

i

Kleinschalige uitstapjes voor ouderen met een aangepaste bus, mensen bij elkaar brengen en samen leuke dingen doen! Als lid van De Ledenservice kunt u gebruik maken van de kleinschalige uitstapjes binnen en buiten de regio. We verzorgendeze uitstapjes voor ouderen en houden rekening met de wensen en uitdagingen van de deelnemers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eigen rolstoelbus. De uitstapjes worden begeleid door enthousiaste ervaren vrijwilligers, waardoor we de prijs relatief laag houden

0883679661
samenuit@carintreggeland.nl

Mantelzorgondersteuning

i

Hulp voor iedereen, die voor iemand zorgt.

088 - 945 57 22
mantelzorg@wijkracht.nl

MantelzorgNL

i

Landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste.

030 760 6055
mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Verkeersbureau Zorg

i

Verkeersbureau Zorg adviseert, ondersteunt en coacht (werkende) mantelzorgers.

065715 9411
info@verkeersbureauzorg.nl

Het mantelzorgboek: voor het geval dat iemand anders de mantelzorg moet overnemen.

Als mantelzorger sta je altijd klaar voor jouw naaste. Maar er kunnen momenten zijn, ook onverwachts, dat je als mantelzorger de zorg en hulp (tijdelijk) moet overdragen aan iemand anders. Stel dat je zelf ziek wordt of een ongeluk krijgt. Dan wil je erop kunnen vertrouwen dat de verzorging goed wordt overgenomen en dat degene voor wie je zorgt een prettige tijd heeft.
 
Het mantelzorgboek en de bijbehorende passen kunnen hierbij helpen. In het mantelzorgboek verzamel je de gewoonten van degene voor wie je zorgt.  Zaken zoals 
• hoe laat neemt degene voor wie je zorgt,  de medicijnen in?
• wat zijn eetgewoontes? 
• met welke beperkingen moet je rekening houden? 
 
Het mantelzorgboek vul je samen met de vervangende mantelzorger in. Het dient als noodscenario. De vervanger(s) in nood weten waar je het mantelzorgboek bewaart, zodat zij direct kunnen zien wat er gedaan moet worden. In een acute situatie is professionele zorg geregeld voor 24 uur per dag. 
 
Het boek en de pas zijn gratis af te halen bij Wijkracht Hengelo.
 

Mantelzorgondersteuning

i

Hulp voor iedereen, die voor iemand zorgt.

088 - 945 57 22
mantelzorg@wijkracht.nl

Ik zoek contact met een mantelzorger, met iemand die zelf ervaren heeft wat het zorgen voor een mens met dementie betekent.

Wanneer je de diagnose dementie van jouw partner of jouw ouders te horen krijgt, brengt dat veel onzekerheid en vragen met zich mee. Maandelijks is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café Hengelo, dit is een ontmoetingsplaats voor mensen die te maken hebben met dementie. Mensen met dementie, familie, vrienden en hulpverleners kunnen met elkaar praten over dementie en wat dat in het leven van alledag betekent. Naast contact is er ook ruimte voor informatie.

Alzheimer Café Hengelo

i

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familie, mantelzorgers en hulpverleners. Naast contact is er ook ruimte voor informatie. De toegang is gratis en inclusief 1 kop koffie/thee. Elke laatste dinsdag van de maand, 19:30 - 21:30 uur. Zaal open vanaf 19:00 uur. De bijeenkomsten vinden plaats in Kulturhus Hasselo. Contactpersoon: Mevrouw A. Klein Gebbink.

Henry Woodstraat 62
7558 CP HENGELO OV

0889455722
wijkhuyshasselo@wijkracht.nl

Zwemmen met dementie

Het Twentebad biedt zwemmen met dementie voor mensen met dementie en hun naasten / mantelzorgers. Deelnemers kunnen in het ondiepe water ontspannend bewegen in het water en na afloop een gratis kopje koffie of thee drinken.

Zwemmen is leuk en ontspannend en houdt het brein fit en actief.

Heb je problemen met het vervoer? Neem hierover contact op met Wijkracht Hengelo.

Zwemmen met dementie

i

Bewegen in het water voor mensen met dementie en hun familie of vrienden. Ontspannen in het ondiepe water van het zwembad en na afloop koffie of thee met wat lekkers. Hulp bij vervoer is mogelijk.

Lage Weide 3
7556NA Hengelo

0742434241

Mantelzorgondersteuning

i

Hulp voor iedereen, die voor iemand zorgt.

088 - 945 57 22
mantelzorg@wijkracht.nl

Op een veilige manier zorgverleners aan huis binnenlaten.

Wanneer je zorg aan huis krijgt en zelf de voordeur niet open kunt doen, zijn er verschillende veilige oplossingen mogelijk zoals
• Een sleutelkluisje
• Een digitaal slot op de deur.
 
Vraag advies bij bedrijven, die bekend zijn met een Politiekeurmerk Veilig Wonen. 
Lees meer in de folder van het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid, het CCV.

Flyer over veilig zorg aan huis

i

Het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid, (CCV) is een onafhankelijke stichting die helpt veiligheidsproblemen in kaart te brengen en op te lossen. De flyer geeft informatie over hoe je veilig zorgverleners binnenlaat in huis.

Buuf van Brokant

Veel ouderen wonen zelfstandig en willen graag op eigen wijze ouder worden en zelf bepalen hoe zij dat leven invullen.
 
Heb je soms hulp nodig en wil je niet steeds een beroep doen op mensen uit jouw naaste omgeving?
Dan kun je gebruik maken van de hulp van Buuf van Brokant. Je hebt hiervoor geen indicatie nodig.
 
Buuf van Brokant biedt hulp op maat, wanneer en zo vaak het uitkomt. Ondersteuning en gezelschap voor een vast bedrag per uur. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt deze ondersteuning en betaling vanuit een Pgb is mogelijk.

Buuf van Brokant

i

Buuf van Brokant zorgt voor ondersteuning op maat. Professioneel, deskundig en met een waardevolle klik.

Grundelweg 37
7552 EG Hengelo

0742593663
info@brokant.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding