Psychische klachten

x

Iedereen is weleens verdrietig. Bijvoorbeeld vanwege een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, een ziekte of verlies van een dierbare. Wanneer deze gevoelens langer duren en niet overgaan, kun je last krijgen van psychische klachten zoals somberheid, onzekerheid en het niet meer zien zitten.

Kom je er zelf niet uit? Bij het Zorgloket Hengelo kun je terecht met al je vragen.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Heb je problemen in je relatie?
Gedoe op school of in de buurt?
Zijn de dagelijkse dingen jou te veel?
Neem contact op met Wijkracht Hengelo. Je hebt geen doorverwijzing nodig. Samen met jou zoekt Wijkracht naar mogelijkheden en antwoorden op je vragen. Rondom psychische problematiek of verslaving maar ook rondom levensthema’s zoals eenzaamheid, zingeving, financiën en sociaal netwerk. 

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg en cliëntondersteuning in de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Dinkelland. Wijkracht Hengelo biedt mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning aan mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg.

Johannaweg 26
7555 CR HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Er zijn in Hengelo verschillende plekken waar iedereen welkom is om anderen te ontmoeten en activieiten te ondernemen. Zie de pagina Ontmoeten in de wijk.

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden:

Inloop 't Vogelkwartier
Ben je op zoek naar meer sociale contacten? Loop dan eens binnen bij de koffie inloop van ’t Vogelkwartier. Iedereen is hier welkom, gewoon voor een kopje koffie, een spelletje, een gesprek en activiteiten. De koffie inloop is voor mensen die onder andere op zoek zijn naar meer sociale contacten, een dag invulling en willen ontdekken welke mogelijkheden er zijn. De inloop is gratis. Er is professionele ondersteuning.      

Bij Mozart
Bij Mozart is een inloopplek in Hengelo voor iedereen die hulp of ondersteuning nodig heeft. Deze inloop is vrijblijvend en kosteloos. Voor koffie, thee, een luisterend oor of activiteiten zoals creatief bezig zijn, samen eten en sport- en spelactiviteiten. De inloopplek is een initiatief van Ixta Noa, Mediant en Wijkracht. Zij kunnen wanneer het wenselijk is helpen bij het doorverwijzen naar een andere organisatie.

Bij Mozart is voor Ixta Noa ook de standplaats voor het werk van de Wijkfunctionaris GGZ. Zo is ondersteuning mogelijk in een vroeg stadium voor mensen die verward gedrag kunnen ontwikkelen. Binnen de wijkteams van Wijkracht zijn ervaringsdeskundigen van Ixta Noa.

Inloophuis Borne
In Borne is een inloophuis voor de naasten van kwetsbare personen. Iedereen met een vraag naar ondersteuning is welkom, maar vooral naasten, dus ouders, partners, familie of degene die zich in de directe omgeving bevindt van kwetsbare personen. Je vindt er een luisterend oor en indien gewenst advies.

Het inloophuis wordt gerund door ervaringsdeskundigen en is twee keer per week open namelijk op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zondag van 17.00 tot 20.00 uur. Op de zondag is er soep en een broodje. Locatie is wijkcentrum De Letterbak. Ook mensen uit Hengelo en verder uit de regio zijn welkom.

Ixta Noa

i

Ixta Noa biedt deskundige hulp aan mensen met psychische problemen. Ixta Noa is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid.

Molenstraat 30
7514DK Enschede

0532307446
enschede@ixtanoa.nl

Inloophuis voor naasten Borne

i

Het Inloophuis voor naasten in Borne is er voor iedereen met een vraag naar ondersteuning, maar vooral voor naasten (ouders, partners, familie of degene die zich in de directe omgeving bevindt) van kwetsbare personen. Men hoeft niet persé in de gemeente Borne te wonen. Inloophuis Borne is op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en zondag van 17.00 tot 20.00 uur in Wijkcentrum De Letterbak. Het Inloophuis Borne is onderdeel van de Stichting Zelfregieteam Borne.

Clematishof 6
7621CV Borne

0651841668
inloophuisborne@gmail.com

Inloop ’t Vogelkwartier

i

Mediant GGZ biedt mensen de mogelijkheid tot koffie inloop bij 't Vogelkwartier in Hengelo. De inloop is bestemd voor iedereen en er is geen financiering voor nodig. Bij de wijkvoorziening kun je gewoon even binnenlopen voor en kopje koffie, een spelletje, een gesprek en activiteiten.

Leeuwerikstraat 36
7557CE Hengelo

0883736854

Bij Mozart

i

Bij Mozart is een inloopplek in Hengelo waar iedereen binnen kan lopen die een vorm van hulp of ondersteuning nodig heeft. Deelname is vrijblijvend en kosteloos. Er is koffie, thee, een luisterend oor en activiteiten zoals creatief bezig zijn en samen eten of sport- en spelactiviteiten.

Mozartlaan 161
7557 DN Hengelo

0889455722
a.froberg@wijkracht.nl

Met wie kan ik anoniem praten over mijn gevoelens?

De Luisterlijn is de telefonische hulpdienst voor iedereen: de vrijwilligers bieden dag en nacht een luisterend oor.

Voor mensen die zich eenzaam voelen, die een veilig en vertrouwelijk gesprek willen voeren of gewoon hun hart eens willen luchten.

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar. Bel, chat of mail. Een vrijwillig(st)er zit voor jou klaar. Je hoeft jouw naam niet te noemen en kunt rekenen op geheimhouding.

De Luisterlijn

i

De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Door het bieden van een luisterend oor worden bellers, chatters en mailers door goed opgeleide vrijwilligers in staat gesteld hun verhaal kwijt te kunnen en daardoor pijn, verdriet en zorgen (even) het hoofd te bieden.

0880767000
info@deluisterlijn.nl

Ik zoek een steuntje in de rug.

Ieder mens heeft weleens tegenslagen. Dan kun je hulp gebruiken en is het fijn om familie of vrienden om je heen te hebben. Dat lukt echter niet altijd. Er zijn ook vrijwilligers die ervaringen met jou kunnen delen. Weet dat je niet alleen bent en dat anderen er zijn om jou een steuntje in de rug te bieden zodat jij straks zelf weer verder kunt. In Hengelo kun je contact opnemen met de Hulpdienst, Humanitas of het wijkteam van Wijkracht Hengelo:

 • De Hulpdienst Hengelo is er voor iedereen: chronisch zieken, mensen met een beperking, mensen met een kleine beurs en mantelzorgers.
 • Humanitas Twente biedt in Hengelo ondersteuning aan gezinnen met kinderen jonger dan 7 jaar (Home Start), jongeren van 12 – 25 jaar (Match), mensen die weinig of geen sociale contacten (meer) hebben (Tandem) en aan gescheiden ouders over het contact met hun kinderen van 0 tot 12 jaar (BOR).

Humanitas Twente

i

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Oude Bornseweg 85
7556GW HENGELO OV

0742437733
twente@humanitas.nl

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg en cliëntondersteuning in de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Dinkelland. Wijkracht Hengelo biedt mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning aan mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg.

Johannaweg 26
7555 CR HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Hulpdienst Hengelo

i

De Hulpdienst Hengelo biedt de helpende hand aan mensen die niet direct hun naaste omgeving kunnen inschakelen op het moment dat hulp nodig is. De Hulpdienst Hengelo is onderdeel van Wijkracht.

0889455730
praktischehulp@wijkracht.nl

Ik zit in de put: wie kan mij helpen?

Wanneer gevoelens zoals verdriet of angst niet overgaan en meer klachten gaan meespelen zoals slaapproblemen, eetproblemen, moeheid of schuld, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Loop niet door en vraag hulp. Informatie aanvragen is altijd gratis. Je kunt terecht bij:

 • de huisarts
 • het Wijkracht wijkteam
 • Mediant GGZ

Er zijn verschillende cursussen en trainingen mogelijk, waarin je kunt leren hoe je met klachten om kunt gaan of hoe je in de toekomst klachten kunt voorkomen.

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg en cliëntondersteuning in de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Dinkelland. Wijkracht Hengelo biedt mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning aan mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg.

Johannaweg 26
7555 CR HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Informatiepunt Mediant

i

Voor algemene informatie over Psychische Stoornissen, wachttijden of aanmeldprocedures, bereikbaar via de centrale receptie op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur.

0534755555
info@mediant.nl

Mediant Jeugd

i

Mediant Jeugd is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische klachten of psychiatrische stoornissen en hun ouders. Het team is er voor onderzoek, preventie, online hulpverlening, behandeling en spoedzorg.

Roessinghsbleekweg 39
7522AH Enschede

0534828500
jeugd@mediant.nl

Ik zoek contact met de kerk om levensvragen te delen met andere mensen.

De protestantse kerk Hengelo, samenwerkingsgemeente CGK/NGK Hengelo en de rooms-katholieke kerk organiseren verschillende activiteiten waarbij je met anderen in gesprek kunt gaan over levensvragen.

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Protestantse Gemeente Hengelo

i

De Protestantse Gemeente Hengelo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Gemeente Hengelo is de eigenaar van de Waterstaatskerk.

Deldenerstraat 18
7551AG Hengelo

0742912576
kerkelijkbureau@waterstaatskerk-hengelo.nl

Samenwerkingsgemeente CGK/NGK Hengelo

i

Samenwerkingsgemeente tussen de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk van Hengelo (Ov).

Freudstraat 18
7555MH HENGELO OV

0742912071
info@cgk-ngk-hengelo.nl

Wat is vriendendienst Hoor 'ns

Het gaat bij vriendendienst Hoor 'ns om samen gezellig iets doen. Het gaat om alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld samen koffie drinken, wandelen, samen fietsen of een bezoekje aan de stad. 

Voor wie
Voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Veel mensen hebben vanwege psychische klachten weinig sociale contacten en zij voelen zich hierdoor eenzaam en buitengesloten. Vrijwilligers van vriendendienst Hoor 'ns kunnen voor gezelligheid en afleiding zorgen. Je kunt deelnemen aan de vriendendienst wanneer

 • je al langere tijd pschiatrische klachten hebt
 • je regelmatig bezoek wilt van iemand die belangstelling heeft voor jou
 • je samen iets wilt ondernemen
 • je graag wat meer afwisseling en daginvulling zoekt.

Vriendendienst Hoor ‘ns

i

Vriendschappelijk contact tussen een vrijwilliger en een persoon met psychiatrische klachten. Het gaat om gezellig samen zijn en samen iets doen.

Broekheurne-ring 1050
7546TA Enschede

0651385342
m.tervoorde@mediant.nl

Kopp op maat: voor (kinderen van) ouders met psychische problemen

Wanneer je opgroeit in een gezin waarvan een van jouw ouders psychische problemen heeft, is de kans groter dat jij zelf last krijgt van deze problemen. Mediant Jeugd biedt programma's aan voor

 • volwassenen die als kind zijn opgegroeid met een psychisch zieke ouder
 • kinderen / jongeren van ouders met psychische problemen.

Het gaat om herkenning en erkenning, adviezen op maat en versterking.   

Mediant Geestelijke Gezondheidszorg

i

Mediant is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de regio Twente die hulp, advies en begeleiding biedt aan mensen met psychische en psychiatrische problemen. Mediant beschikt over afdelingen voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen en enkele specialistische centra.

Broekheurne-ring 1050
7546TA Enschede

0534755755
info@mediant.nl

Mediant Jeugd

i

Mediant Jeugd is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische klachten of psychiatrische stoornissen en hun ouders. Het team is er voor onderzoek, preventie, online hulpverlening, behandeling en spoedzorg.

Roessinghsbleekweg 39
7522AH Enschede

0534828500
jeugd@mediant.nl

Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente

Maak jij je zorgen om iemand? Denk jij dat deze persoon psychische hulp nodig heeft?
Neem dan contact op met het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente. Het meldpunt onderzoekt of er hulp nodig is en welke hulp nodig is. 
 
Is er sprake van een gevaarlijke situatie? Bel dan 112.
 
Je kunt het meldpunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente

i

Meldpunt voor wanneer je je zorgen maakt om iemand of wanneer je denkt dat iemand echt psychische hulp nodig heeft. Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

0534876969

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding