Inkomen en uitgaven

x

Om een overzicht te houden op inkomen en uitgaven is het handig om een administratie bij te houden. De websites van het Nibud en Wijzer met geldzaken geven aan hoe je dit het beste kunt doen.

Heb je hulp daarbij nodig? Vraag dit aan familie of vrienden. Daarnaast kun je in Hengelo  terecht bij vrijwilligers en hulpverleners die speciale kennis hebben over geldzaken.

Wijzer in geldzaken

i

Wijzeringeldzaken.nl is de wegwijzer naar informatie over geldzaken. Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid en ruim 40 partijen.

NIBUD

i

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Het Nibud richt zich daarbij vooral op consumenten, maar ook op professionals die werken bij de overheid en de financiële en maatschappelijke dienstverlening.

Arthur van Schendelstraat 550
3511MH Utrecht

0302391350

Hoe houd ik mijn administratie op orde?

Loop niet door met vragen.

Wanneer de post en de papieren zich opstapelen, wordt het probleem steeds lastiger om aan te pakken. Vraag hulp wanneer je er zelf niet uitkomt:

  • je kunt terecht bij Hulpdienst Hengelo. Het is belangrijk dat je overzicht houdt of weer terug krijgt op jouw geldzaken. Zo kun je schulden voorkomen en oplossingen zoeken.
  • heb je moeite met het begrijpen van brieven of formulieren? Iedereen kan terecht bij Brievenhulp en het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek.

Brievenhulp

i

Gratis hulp bij het lezen en begrijpen van brieven. Ook hulp bij het beantwoorden van brieven of het invullen van formulieren. De inloopspreekuren in Bibliotheek Hengelo Stad zijn maandag van 14.00-16.00 uur en dinsdag van 10.00-12.00 uur.

074 245 91 31
hulpdiensthengelo@wijkracht.nl

Informatiepunt Digitale Overheid

i

Antwoord op vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, belastingen of boetes. Wegwijzer naar de juiste organisatie in Hengelo. Medewerkers van de bibliotheek helpen bij digitaal contact met de overheid of verwijzen door. Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Elke dinsdag en elke woensdag van 10.00 tot 13.00 uur. Telefoonnummer tijdens spreekuren 06-13199253.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Administratie thuis - Hulpdienst Hengelo

i

Hulp bij ordenen administratie, bij kleine betalingsachterstanden en tijdens of na schuldhulpverlening. De Hulpdienst Hengelo biedt de helpende hand aan mensen die niet direct hun naaste omgeving kunnen inschakelen op het moment dat hulp nodig is. De Hulpdienst Hengelo is onderdeel van Wijkracht.

088 945 57 22
hulpdiensthengelo@wijkracht.nl

Ligt mijn inkomen onder bijstandsniveau?

Iedereen moet zoveel mogelijk proberen om zijn eigen inkomen te hebben om van te leven. De meeste mensen doen dat met betaald werk. Wanneer je geen betaald werk hebt en geen ander inkomen, dan is het de taak van de gemeente om te helpen bij het zoeken naar werk. Onder bepaalde voorwaarden is een uitkering van de Participatiewet (Pw) mogelijk. De gemeente kijkt daarbij naar inkomen en vermogen zoals spaargeld en een eigen huis.

Heb je wel een inkomen en is dat onvoldoende om van te leven? Overleg dan met de werkgever over meer uren of over een beter salaris. Wanneer je onvoldoende inkomen of vermogen hebt om van te leven en geen recht hebt op een andere uitkering, kun je een aanvraag voor een bijstands- of IOAW-uitkering doen bij de gemeente.

Gemeente Hengelo, Werk en Inkomen Borne, Hengelo & Haaksbergen.

i

Werk en Inkomen Borne, Hengelo en Haaksbergen is er voor inwoners met een laag inkomen uit die drie gemeenten: voor werknemers, zelfstandigen, mensen met een uitkering en voor werkgevers. Werk en Inkomen verstrekt uitkeringen aan inwoners van deze drie gemeenten en voeren ook de regelingen uit voor mensen met een laag inkomen. De informatiebalie van Werk en Inkomen is te vinden op het Publieksplein (Stadskantoor Hengelo).

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

14074

Werk.nl

i

Op werk.nl kunt u vacatures zoeken, solliciteren en een uitkering aanvragen. De Werkmap, uw persoonlijke pagina op werk.nl, helpt u bij het zoeken naar werk. Werk.nl is een website van UWV en uw gemeente

0888989294

Alle Hengelose regelingen voor een laag inkomen

i

Veel mensen met een laag inkomen laten geld liggen. Om financiële problemen te voorkomen is het voor deze groep goed om gebruik te maken van inkomensondersteunende regelingen. De gemeente heeft verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo

0742459767

Hulp bij armoede

Veel mensen, met een uitkering of inkomen uit werk, hebben moeite hun rekeningen te betalen.

In Nederland spreken we van armoede als iemand voor langere tijd onvoldoende geld (inkomen) heeft om vaste lasten zoals bijvoorbeeld de huur, energie en de zorgverzekering te kunnen betalen. En als er bijvoorbeeld onvoldoende inkomen is voor de dagelijkse boodschappen.

Er zijn veel zaken die je zelf kunt regelen en als dat niet lukt, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Hulp om bijvoorbeeld de inkomsten en uitgaven in kaart te brengen.

Er zijn in Nederland vele organisaties actief die hulp kunnen bieden, ook bij jou in de buurt. De website Hulpbijarmoede.nl helpt mensen die het financieel moeilijk hebben en/of in armoede leven bij het zoeken naar hulporganisaties bij hen in de buurt.

Hulp bij Armoede

i

De website Hulpbijarmoede helpt mensen met het zoeken naar hulporganisaties bij hen in de buurt.

Sportlaan 18a
5242CR Rosmalen

0736911229
info@armoedefonds.nl

Hulp bij goedkoop leven

Kijk op de pagina over Omgaan met geld voor bijvoorbeeld

  • tips over rondkomen met geld. 
  • mogelijkheden om gratis of goedkoop te eten.
  • gratis of goedkoop kleding te krijgen. 
Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding