Start » Extra inkomsten
Er zijn in Nederland verschillende toeslagen en bijdragen mogelijk. Veel mensen met een laag inkomen laten geld liggen. Om financiële problemen te voorkomen is het goed om gebruik te maken van inkomensondersteunende regelingen.
Bereken uw recht
De gemeente Hengelo werkt met het programma Bereken uw recht van het Nibud. Door Bereken uw recht in te vullen zie je voor welke gemeentelijke vergoedingen en bijdragen je in aanmerking komt. Vul de gegevens in op de website en de rekenmethode geeft aan of je geld kunt krijgen. Dit hangt af van jouw situatie, zoals het inkomen en dat van een eventuele partner.
Meer weten?
De website Geldplan Hengelo van de gemeente Hengelo en Nibud geeft meer informatie over verschillende mogelijkheden om geldzaken te plannen. Meer informatie over Toeslagen vind je op de website van de belastingdienst.
Belastingdienst
Bereken uw recht
BelastingTelefoon
Wie kan mij helpen bij het aanvragen van een toeslag?
Vraag hulp aan familie of vrienden.
Wanneer zij niet kunnen helpen, kun je terecht bij
- het belastingkantoor
- bij vrijwilligers van Brievenhulp of
- bij medewerkers van BudgetAlert.
Ben je lid van een vakbond of een ouderenbond, dan kunnen zij hierbij helpen.
Vragen over belastingaangifte en toeslagen?
Bezoek het gratis belastingspreekuur in de bibliotheek. Dit spreekuur wordt verzorgd door vrijwilligers van Hulpdienst Hengelo (Wijkracht) en SeniorWeb Hengelo.
KBO Hengelo
Schuldhulpverlening - BudgetAlert
Belastingkantoor Enschede
PCOB Hengelo
Brievenhulp Bibliotheek Hengelo
Ik heb een laag inkomen en veel zorgkosten. Welke ziektekostenverzekering past bij mij?
Voor mensen met een laag inkomen is er de collectieve zorgverzekering GarantVerzorgd. De gemeente Hengelo biedt deze aan samen met Menzis.
GarantVerzorgd is een uitgebreide verzekering en geeft zekerheid over extra zorg zoals
- een ruime vergoeding voor fysiotherapie,
- brillen en contactlenzen,
- tandartskosten en
- de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen.
Kinderen zijn gratis meeverzekerd. Er is een aanvullend pakket mogelijk waarbij het verplichte eigen risico helemaal vergoed wordt. Bij deze aanvullende verzekering vergoedt de gemeente Hengelo de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen tot een bepaald bedrag.
Meer informatie krijg je bij de klantmanager van Sociale zaken, het publieksplein van de gemeente en bij Menzis zorgverzekeraar. Iedereen kan zich ook rechtstreeks aanmelden bij Menzis, dus ook wanneer je geen klantmanager van Sociale zaken hebt.
Zorgloket Hengelo
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo
Menzis
Collectieve zorgverzekering GarantVerzorgd
Welke vergoedingen zijn mogelijk?
Er zijn verschillende inkomensondersteunende regelingen mogelijk. Dit zijn:
- Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
Dit is kwijtschelding voor bijvoorbeeld rioolrecht of afvalstoffenheffing voor mensen met een laag inkomen. Zie de pagina over gemeentebelastingen. - Huurtoeslag
De Huurtoeslag is geld van de overheid om de huur te helpen betalen en is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. - Zorgtoeslag
Iedereen in Nederland heeft verplicht een basiszorgverzekering. De Zorgtoeslag is bedoeld om deze basiszorgverzekering te helpen betalen. Deze toeslag is voor mensen met een laag inkomen. - Kinderopvangtoeslag
Dit geld is bedoeld om de kosten van kinderopvang te kunnen betalen. - Jeugdsportfonds
Dit is bedoeld om de contributie en/of de sportattributen te betalen voor kinderen uit gezinnen die leven van een uitkering, in de schuldsanering zitten of een inkomen hebben onder het sociaal minimum. - Kindgebonden budget
Een bedrag naast de kinderbijslag en bedoeld voor gezinnen met kinderen om te helpen bij de kosten van verzorging van een kind of kinderen. Bijvoorbeeld om de bijdrage voor schoolkosten te kunnen betalen. - Heffingskortingen
De Belastingdienst kent verschillende kortingen met ieder hun eigen voorwaarden. Bijvoorbeeld de algemene heffingskorting, de arbeidskorting, de ouderenkorting, de jonggehandicaptenkorting. - Sport en cultuurfonds
Bijdragen voor verschillende sportieve en culturele activiteiten zijn mogelijk voor mensen met een laag inkomen. Zie de pagina over Sport en cultuur. - Kindpakket
Het kindpakket is een pakket voorzieningen voor gezinnen met een laag inkomen en kinderen tot en met 17 jaar. Onder bepaalde voorwaarden kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten.
Belastingdienst
Bereken uw recht
BelastingTelefoon
Tegemoetkoming kosten medisch afval
Medisch afval
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551EB Hengelo
Ik moet mijn toeslagen terugbetalen: wat kan ik doen?
Wanneer je toeslagen moet terugbetalen, is het belangrijk om eerst te controleren of het besluit van de Belastingdienst terecht is.Hiervoor moet je inloggen met je DigiD op de website van de toeslagen.
- Klopt de informatie van de belastingdienst niet? Maak dan bezwaar tegen het besluit.
- Klopt de informatie van de belastingdienst wel, maar lukt het niet om het bedrag volgens de voorwaarden van de Belastingdienst terug te betalen? Vraag dan een persoonlijke betalingsregeling aan.
Lukt het jou niet om in te loggen bij de belastingdienst? Vraag dan hulp aan familie of vrienden of bij de Brievenhulp.
Wil je bezwaar maken? Voor gratis hulp kun je terecht bij het Juridische spreekuur in de bibliotheek Hengelo of bij het Juridisch Loket in Enschede.
Let erop dat de bezwaartermijn 6 weken is.