Taal / Inburgering

x

In Hengelo wonen mensen uit verschillende landen. Om elkaar te begrijpen is het belangrijk dat iedereen de Nederlandse taal spreekt. En dat iedereen weet hoe we in Nederland wonen en werken. Inburgeren is het leren van de Nederlandse taal en leren hoe we in Nederland wonen en werken.

Nederlands leren spreken
Inburgeren is belangrijk om mee te doen aan de samenleving:

  • om te kunnen werken,
  • om een eigen zaak te beginnen,
  • voor het volgen van een opleiding,
  • om mee te doen in de wijk,
  • om met de dokter te spreken en
  • om kinderen te helpen met hun huiswerk.

Spreek je de taal, dan kun je meedoen aan de maatschappij.

Voor alle vragen over taalcursussen en inburgering geeft Menthol meer informatie.
Of neem contact op met Taalpunt Hengelo, het aanspreekpunt voor alle vragen over taal.

Menthol: inloopspreekuur voor asielgerechtigde nieuwkomers

i

Hulp voor nieuwkomers (buitenlanders / vluchtelingen) die in Nederland mogen blijven.

Johannaweg 26
7555 CR Hengelo

0889455722
info@wijkracht.nl

Taalpunt Hengelo

i

Taalpunt Hengelo is dé plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil beheersen. Een plek voor anderstaligen én voor mensen die beter willen leren lezen of schrijven. Taalpunt Hengelo bevindt zich op de tweede verdieping van Bibliotheek Hengelo Stad. Meerdere malen per week zijn daar vrijwilligers te vinden, die gratis informatie en advies geven. Zij weten precies wat er te doen is op taalgebied. Verder is er een collectie, speciaal voor volwassenen die moeite hebben met de taal. U kunt ook een eigen taalcoach krijgen. Samen kunt u oefenen met het spreken, lezen of schrijven van de Nederlandse taal. Vrijwilligers bieden twee keer in de week een inloopspreekuur aan bij de Bibliotheek Hengelo op woensdag 10.00 - 12.00 uur en donderdag 14.00 - 16.00 uur.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455741
info@taalpunthengelo.nl

Ik wil met iemand de Nederlandse taal oefenen.

Loop eens binnen bij het taalcafé in de Bibliotheek Hengelo om de Nederlandse taal te oefenen. Wekelijks is er in de Bibliotheek een groep vrijwilligers aanwezig waarmee je de Nederlandse taal kunt spreken. Ook wordt er regelmatig een bezoek gepland naar een organisatie.

Taalcafé

i

Iedere dinsdagochtend en vrijdagmiddag is er een activiteit voor mensen die spelenderwijs beter willen worden in taal: het Taalcafé. Altijd gezellig, altijd lekker druk. Iedereen is welkom om mee te doen. Het taalcafé is te bezoeken in de Bibliotheek Hengelo op dinsdag 10.00 - 12:00 uur en vrijdag 14:00 – 16:00 uur. Eens per twee maanden gaan de vrijwilligers samen met de deelnemers op bezoek bij een instantie waar ze kennis mee kunnen maken.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455741
info@taalpunthengelo.nl

Kan ik als vrijwilliger mensen helpen om de Nederlandse taal te leren?

Hoe vaker mensen kunnen oefenen, hoe beter zij de taal leren.

Vrijwilligerswerk levert jou ook ervaring op: je breidt sociale contacten uit en levert een zinvolle bijdrage aan de samenleving.

Ga eens langs bij Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo en informeer naar de mogelijkheden. Je vind Wijkracht Vrijwilligerswerk op de tweede verdieping van de bibliotheek Hengelo.

Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo

i

Het Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo is voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk. De balie is geopend op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 14.00 uur op de tweede verdieping van de bibliotheek.

Johannaweg 26
7555CR Hengelo

0889455750
vrijwilligerswerkhengelo@wijkracht.nl

Ik ken iemand die hulpverlening zoekt maar onvoldoende Nederlands spreekt.

Wanneer je zorg en ondersteuning nodig hebt, is het spreken van je moedertaal belangrijk. Kom je er niet uit, vraag dan hulp aan iemand van Wijkracht.

Carintreggeland biedt voor mensen van niet Westerse komaf IDA interculturele diensten. De medewerkers van IDA spreken Turks, Arabisch (klassiek, Midden-Oosten), Marokkaans, Suryoye en Frans. 

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg en cliëntondersteuning in de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Dinkelland. Wijkracht Hengelo biedt mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning aan mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg.

Johannaweg 26
7555 CR HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

IDA interculturele diensten

i

De Thuisbegeleiding van Carintreggeland biedt cliënten van niet-Nederlandse afkomst, indien mogelijk, begeleiding in de eigen taal en cultuur onder de naam Carintreggeland- IDA (Interculturele Dienst voor en door Anderstaligen). De IDA-thuisbegeleiders ondersteunen bij inburgering, bij integratie en geven inzicht in de Nederlandse cultuur. De IDA-medewerkers spreken onder andere Turks, Koerdisch, Arabisch (klassiek Arabisch en Midden-Oosten-Arabisch), Marokkaans, Armeens, Aramees, Tigrinya, Frans, Russisch en Oekraïens.

H. Hartstralaan 100
7555PJ Hengelo

maatwerkindividueel@carintreggeland.nl

Ondersteuning jonge nieuwkomers

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar met vragen over school, werk of vrije tijd, kunnen voor ondersteuning terecht bij Humanitas Twente Match. De vrijwilligers van Humanitas helpen jongeren hun weg te vinden in de maatschappij.

Door samen met vrijwilligers van Match activiteiten te ondernemen en samen op te trekken leren jonge nieuwkomers de Nederlandse taal en de maatschappij beter te begrijpen. 

Humanitas Match

i

Ondersteuning voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar bij lastige situaties thuis of op school.

Oude Bornseweg 85
7556GW HENGELO OV

0742437733
match.twente@humanitas.nl

Vragen over omgaan met de computer en internet

Met vragen of problemen rond het gebruik van de computer, de mobiele telefoon of de tablet kun je terecht bij het Ontwikkelplein in de bibliotheek Hengelo. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Daarnaast biedt de bibliotheek Hengelo verschillende gratis cursussen aan om te leren omgaan met de computer:

  • de basiscursus Klik & tik voor mensen die nog nooit met een computer gewerkt hebben.
  • de cursus Digisterker voor mensen die willen leren omgaan met de digitale overheid.

Met vragen over de dienstverlening van de digitale overheid kun je bij het Informatiepunt digitale overheid in de bibliotheek terecht.

Klik & Tik

i

Een basiscursus voor mensen die nooit of nauwelijks met een computer hebben gewerkt.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Digisterker

i

Cursus over het regelen van zaken via de computer. Bijvoorbeeld het doorgeven van een verhuizing of het indienen van de belastingaangifte.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Ontwikkelplein

i

Inwoners van Hengelo met al hun digitale vragen en problemen gratis terecht in Bibliotheek Hengelo. Bij het Ontwikkelplein zijn verschillende spreekuren voor tips, informatie en praktische hulp. Bijvoorbeeld om beter Nederlands te leren, om online toeslagen aan te vragen en om digitale formulieren te leren invullen. Of met vragen over werk en voor opleidingsadvies. Hulp bij problemen met je computer, laptop, smartphone of e-reader. En voor een luisterend oor.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452566

Informatiepunt Digitale Overheid

i

Antwoord op vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, belastingen of boetes. Wegwijzer naar de juiste organisatie in Hengelo. Medewerkers van de bibliotheek helpen bij digitaal contact met de overheid of verwijzen door. Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Elke dinsdag en elke woensdag van 10.00 tot 13.00 uur. Telefoonnummer tijdens spreekuren 06-13199253.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Taal en koken in de Hengelose Es

Elke donderdagochtend vanaf 10 uur komen vrouwen van verschillende nationaliteiten in het wijkcentrum de Hengeoses Es bij elkaar. 
 
Op deze ochtend is het de bedoeling dat iedereen samen Nederlands praat. Er kan samen een spelletje worden gedaan of een creatieve activiteit. Of wat uit de krant lezen.
 
Deelname is gratis. Wanneer een activiteit wat kost dan wordt er een kleine bijdrage gevraagd.
 
Eond 12.00 uur kan er gezamenlijk gegeten worden; bijdrage kost € 3,50 (2022).
 

Taal & kook groep

i

Gezellige bijeenkomsten voor vrouwen van verschillende landen. Samen Nederlands praten, iets doen en na afloop eten. Bij de maaltijd zijn mannen ook welkom.

Uitslagsweg 47
7556LN Hengelo

r.vanderlinde@wijkracht.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding