Taal

x

Het beheersen van de Nederlandse taal is voor iedere inwoner van Nederland belangrijk. Het is belangrijk bij

  • het vinden van werk en
  • het biedt mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan de maatschappij.

Mensen die een uitkering van de gemeente krijgen, moeten aan de taaleis voldoen, dat wil zeggen dat zij de Nederlandse taal voldoende moeten beheersen. Het toetsen begint met een taaltoets.

Taalcafé
Om een taal onder de knie te krijgen is het van belang om het vaak te spreken. Bij het taalcafé kun je wekelijks de Nederlandse taal oefenen. Elke dinsdagochtend en vrijdagmiddag is er in de bibliotheek een groep vrijwilligers aanwezig waarmee je de Nederlandse taal kunt oefenen. Ook wordt er regelmatig een bezoek gepland naar een organisatie.

Meer informatie over beter leren lezen, schrijven en spreken krijg je bij Taalpunt Hengelo. Inloopspreekuur op woensdagochtend en donderdagmiddag.

Menthol

i

Menthol staat voor maatschappelijke begeleiding aan nieuwkomers. Wijkracht biedt maatschappelijke begeleiding aan nieuwkomers aan in samenwerking met de gemeente Hengelo. Menthol biedt informatie, advies en ondersteuning bij inburgering, het leren van de Nederlandse taal en de maatschappelijke begeleiding van asielgerechtigde nieuwkomers. Menthol werkt samen met ruim 200 vrijwilligers die ondersteunen bij de verschillende taken en activiteiten. Regelmatig worden er (thema)bijeenkomsten, workshops en trainingen voor vrijwilligers georganiseerd. Spreekuren op maandag en woensdag ochtend van 9.00 tot 12.00 uur.

Johannaweg 26
7555 CR Hengelo

0889455722
info@wijkracht.nl

Taalcafé

i

Iedere dinsdagochtend en vrijdagmiddag is er een activiteit voor mensen die spelenderwijs beter willen worden in taal: het Taalcafé. Altijd gezellig, altijd lekker druk. Iedereen is welkom om mee te doen. Het taalcafé is te bezoeken in de Bibliotheek Hengelo op dinsdag 10.00 - 12:00 uur en vrijdag 14:00 – 16:00 uur. Eens per twee maanden gaan de vrijwilligers samen met de deelnemers op bezoek bij een instantie waar ze kennis mee kunnen maken.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455741
info@taalpunthengelo.nl

Taalpunt Hengelo

i

Taalpunt Hengelo is dé plek voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil beheersen. Een plek voor anderstaligen én voor mensen die beter willen leren lezen of schrijven. Taalpunt Hengelo bevindt zich op de tweede verdieping van Bibliotheek Hengelo Stad. Meerdere malen per week zijn daar vrijwilligers te vinden, die gratis informatie en advies geven. Zij weten precies wat er te doen is op taalgebied. Verder is er een collectie, speciaal voor volwassenen die moeite hebben met de taal. U kunt ook een eigen taalcoach krijgen. Samen kunt u oefenen met het spreken, lezen of schrijven van de Nederlandse taal. Vrijwilligers bieden twee keer in de week een inloopspreekuur aan bij de Bibliotheek Hengelo op woensdag 10.00 - 12.00 uur en donderdag 14.00 - 16.00 uur.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455741
info@taalpunthengelo.nl

Vragen over het omgaan met de computer en internet

Met vragen of problemen rond het gebruik van de computer, de mobiele telefoon of de tablet kun je terecht bij Digihulp in de bibliotheek Hengelo. Je hoeft hiervoor niet lid te zijn van de bieb en het is gratis.
 
Daarnaast biedt de bibliotheek Hengelo verschillende gratis cursussen aan om te leren omgaan met de computer:
  • de basiscursus Klik & tik voor mensen die nog nooit met een computer gewerkt hebben.
  • de cursus Digisterker voor mensen die willen leren omgaan met de digitale overheid.

Klik & Tik

i

Een basiscursus voor mensen die nooit of nauwelijks met een computer hebben gewerkt.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Digisterker

i

Cursus over het regelen van zaken via de computer. Bijvoorbeeld het doorgeven van een verhuizing of het indienen van de belastingaangifte.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Ontwikkelplein

i

Inwoners van Hengelo met al hun digitale vragen en problemen gratis terecht in Bibliotheek Hengelo. Bij het Ontwikkelplein zijn verschillende spreekuren voor tips, informatie en praktische hulp. Bijvoorbeeld om beter Nederlands te leren, om online toeslagen aan te vragen en om digitale formulieren te leren invullen. Of met vragen over werk en voor opleidingsadvies. Hulp bij problemen met je computer, laptop, smartphone of e-reader. En voor een luisterend oor.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452566

Vragen over de overheid

Iets regelen met de overheid gebeurt steeds vaker via internet en de computer.
Veel mensen vinden dit lastig.

Daarom kan iedereen met vragen langsgaan bij het Informatiepunt digitale overheid in de bibliotheek Hengelo.
Je hoeft geen afspraak te maken of lid te zijn van de bibliotheek.
Het is gratis.

Informatiepunt Digitale Overheid

i

Antwoord op vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, belastingen of boetes. Wegwijzer naar de juiste organisatie in Hengelo. Medewerkers van de bibliotheek helpen bij digitaal contact met de overheid of verwijzen door. Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Elke dinsdag en elke woensdag van 10.00 tot 13.00 uur. Telefoonnummer tijdens spreekuren 06-13199253.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding